Autorităţile din Braşov sunt îngrijorate de numărul mare de baraje construite de castori

Data publicării:
CASTORI

Controlul a fost efectuat după ce reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor au tras un semnal de alarmă.

"Castorii pentru noi sunt un pericol, pentru că pot crea baraje din resturi vegetale, acele vizuine care se pot duce până în corpul digurilor şi atunci apar infiltraţii, iar barajele, în cazul unei viituri, pot produce inundarea zonelor învecinate", declară Artur Dumitraşcu, şeful Dispeceratului de Apărare Împotriva Inundaţiilor SGA Braşov. 

Prefectul judeţului, Mihai Mohaci a fost uimit de ingeniozitate animalelor, dar va trebui să găsească repede soluţii.

"Va trebui să facem demersurile necesare, chiar şi hârtiile necesare în acest caz pentru că ei au un regim special, nu poţi să-i muţi. Habitatul este protejat de lege, viaţa lor este protejată, deci trebuie să respectăm şi noi legea", a spus Mihai Mohaci, prefectul judeţului Braşov. 

În timp ce autorităţile sunt în altertă, inginerii şi cercetătorii silvici spun că barajele construite de castori nu ar constitui nicio problemă.

"Din câte am văzut noi astăzi nu este niciun fel de pericol deoarece era un baraj facut din coceni de porumb, care oricum nu sunt un pericol pentru podul respectiv, e diamentrul suficient de mare. pericolul ar fi dacă vine o viitură din munte şi aduce trunchiuri întregi de arbori, bolovani şi alte resturi", spune Marius Scurtu, inginer silvic ICAS Braşov. 

Castorii fac baraje acolo unde găsesc apă puţină. Astfel ei îşi fac loc pentru a se ascunde de prădători. De-a lungul râului Olt şi-au făcut cuiburi peste 600 de castori. La începutul anilor 90, zona Braşovului a fost repopulată cu animale aduse din Austria, după ce specia a dispărut din ţara noastră din cauza vânării excesive. Castorii sunt animale protejate de lege, iar amenda pentru cei care îi omoară ste de 5.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri