Lucrări de restaurare la Castelul Bran

Data publicării:
RESTAURARE CASTEL

Mai multe echipe formate din arhitecţi, restauratori şi proiectanţi au analizat modalitatea prin care vor restaura cele două ziduri de la intrarea în castel. Este vorba despre o suprafaţă de aproape 200 de metri pătraţi. Deocamdată, s-au pus schelele şi nouă oameni lucrează la cercetare perimetrului.

"Noi coordonăm proiectul de restaurare al faţadei de intrare în Castelul Bran care abordează în această fază două dintre faţadele care bordează accesul de intrare în castel. A fost dificil de împăcat aceste două lucruri, turismul şi restaurarea", Virgil Apostol, proiectant. 

Misiunea lor este cu atât mai grea cu cât pe unul dintre pereţi apare "jurământul castelanului", o inscripţie care datează de la începutul secolului XVII, scrisă cu caractere din germana veche. Restauratorii trebuie să aibă grijă să păstreze intactă inscripţia care se traduce prin "castelanul îşi protejează castelul cu preţul vieţii, asemenea păsării care nu îşi părăseşte niciodată cuibul".

"Trebuie să punem în valoare mortarele originale care ulterior au fost acoperite de diferite intervenţii, văruieli, mortare suprapuse. Trebuie să decapăm, să îndepărtăm părţile străine de ceea ce vrem noi să punem în valoare ca restauratori", Iulian Olteanu, restaurator. 

Acestea nu sunt singurele reperaţii ale Casteului Bran, de când edificiul nu mai este în proprietatea statului.

"Din anul 2009 de la preluare, noua administraţie, moştenitorii Reginei Maria, nepoţii Reginei Maria, au făcut o serie de investiţie, aceasta se ridică la peste patru milioane de lei. Acum se repară faţada la turnul porţii unde este şi inscripţia < jurmântul castelanului>. Această investiţie se ridică la aproximativ un milion de lei", Bogdana Balmuş, PR Castelul Bran.

Impresionaţi de legenda castelului şi de peisaj, turiştii nu sunt deloc deranjaţi de şantier.

"Nici nu am observat", turist.

"Sunt foarte multe lucruri întreţinute foarte bine, ceea ce e OK. E totul foarte bine e spre binele nostru, un pas înainte", turist.

Până în luna noiembrie, administratorii castelului vor să finalizeze reparaţiile la faţadă şi la acoperiş, dar şi se va refacă sistemul de colectare a apei pluviale. Toate investiţiile sunt suportate din fonduri proprii.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri