Sari la conținut

Record la cele mai multe sarmale gătite într-o oală

250 de voluntari din cinci oraşe, impreuna cu cei mai buni bucatari şi-au unit forţele şi au pregătit peste două tone de carne, din care au preparat 2.960 de kilograme de sarmale.

„ Am pregătit toată varza pentru evenimentul asta...Noi am facut asta din voluntariat, deci fără nicio recompensă. Am făcut cu plăcere ", povestește  Gyorgy Istvan , voluntar. 

Sarmalele au fost gătite într-o oală de 4.500 litri, cu un diametru de trei metri, realizată special de către meşterii locali.

" În aceste sarmale am pus numai condiment naturale, cum au făcut bunicii nostri, deci sare piper, orez, cimbru, usturoi, mărar". 780 de kg de carne, 156 de kg de orez, 117 kg de ceapă, 20 de kg de boia de ardei, 4 kg de piper, 5 kilograme de usturoi ", spune Benedek Arpad, bucătar şef. 

Bucătarii se laudă că au muncit pentru sarmale 48 de ore fără încetare, iar efortul lor nu a rămas nerăsplătit. Reprezentanţii Guiness Book au omologat preparatele care au doborât recordul de până acum - cel al serbilor, care au reuşit să gătească 10.300 de sarmale.

" Am venit să mă asigur că măsurătorile se fac corect. Avem un record oficial care trebuie urmărit, aşa că am venit să mă asigur că se respectă conform Cărţii Recordurilor aşa că am putut să anunţ că recordul a fost doborât ", menționează Annabel Lauday - reprezentant Guinness Book. 

După ore de aşteptare cei prezenţi au putut gusta gratuit sarmalele.

" Foarte gustoase. Sunt mai bune gătite intr-o cantitate atât de mare ", spune o turistă. 

Din cele 27.000 de sarmale, cea mai mare parte a fost donată către instituţiile sociale din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe.