Sari la conținut

Sala Tronului, redeschisă publicului

După jumătate de secol în care a servit drept depozit, Sala Tronului, cu toate încăperile care o formează, şi-a deschis din nou uşile pentru oaspeţi.

Sala Tronului a fost amenajată cu arme şi armuri vechi, candelabre deosebite, dar şi 67 de jilţuri, toate create în stilul Renaşterii transilvănene, specifice sec al XVI-lea. În cele petru încăperi ale sălii, erau primiți în trecut oaspeţii de rang înalt au Europei.

Pentru renovarea impunătoarelor saloane, autorităţile locale au investit în ultimii doi ani aproape 1,3 milioane de lei. Întreg mobilierul a fost făcut la comandă.

"S-a încercat o reconstituire de epocă a interioarelor. Sala Tronului unde de aflăm noi a fost o sală unde au fost primite amabasade, solii ale principalelor puteri europene, unde s-au semnat tratate de alianță între Transilvania și Franța și Polonia", a spus Elena Băjenaru, directorul cetăţii.

Cetatea Făgăraşului a fost construită începând cu anul 1310 cu scopul de apărare împotriva invadatorilor tătari şi otomani. În 1599, Mihai Viteazul, a ocupat cetatea şi a dăruit-o soţiei sale, Doamna Stanca. După trecerea Transilvaniei în stăpânirea habsburgică, în 1696, Cetatea Făgărașului a fost preluată de austrieci și a devenit cazarmă, iar apoi închisoare militară. După ce a intrat în circuitul turistic, cetatea a fost reabilitată pe bucăţi şi chiar dacă nu este complet renovată, este considerată unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Europa şi chiar din lume.

"Îmi plac vechile încăperi și văd cât de mult costă să repari toate lucrurile de aici", spune un vizitator.

Din acest weekend Sala Tronului va fi deschisă pentru toată lumea. Primăria Făgăraş a obţinut aprobare de la Ministerul Apărării Naționale să ţină aici și ceremonialul militar al comandamentului NATO din zona Cincu.

"Este semnificativ ca la un sfert de veac de la Revoluție, la un sfert de veac de la prăbușirea comunismului, cetatea care nu a fost niciodată cucerită să își deshcidă porțile așa cum a mai făcut-o în istorie pentru forțe reprezentative cu care statul statul român are astăzi relații excelente", a spus Sorin Mănduc, primarul municipiului Făgăraş.

Din cele 85 de încăperi ale cetăţii se pot vizita în prezent 40, iar de acum la Sala Tronului se vor organiza evenimente, conferințe naționale și internațioanle și simpozioane.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Zoltan Racz

Pe aceeași temă