SIBIU. Învaţă în clădiri degradate

Data publicării:
SCOLI RETROCEDATE

La nici o 100 de metri de centrul istoric al Sibiului, o clădire monument istoric, care datează din secolul al XV-lea, unde până în urmă cu puțin timp răsuna clopoțelul de intrare la cursuri, zace acum în paragină. Imobilul a găzduit Colegiul Pedagogic şi a fost retrocedat Bisericii Romano-Catolice.

Cele mai multe dintre clădirile retrocedate se află acum în proprietatea cultelor ortodox, romano-catolic și evanghelic. Noii proprietari recunosc că nu au bani să întrețină imobilele.

"O minoritate de 1% a Sibiului nu poate întreține, din fonduri proprii, școli pentru 99% din populația Sibiului", declară Kilian Dorr - prim-preot Biserica Evanghelică. 

Chiar dacă mulţi dintre noii proprietari nu au dat elevii afară din clase, au perceput chirie pentru spațiile de învățământ.

"Suma achitată lunar pentru imobilele retrocedate, în care funcționează școli sau licee sau grădinițe din municipiul Sibiu este de aproximativ 68.000 de lei pe lună. Reamintim că această chirie nu se negociază, este o sumă care se stabilește în funcție cu o hotărâre de Guvern. Conform Codului Civil, proprietarului îi revine această responsabilitate, de a menține clădirea, de a o înțtreține și de a o păstra în condiții corespunzătoare", declară Mirela Gligore - purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Cu toate acestea, spațiile retrocedate sunt cele mai prost întreținute din întregul sistem. Multe dintre ele au geamurile sparte, pereții crăpați şi sunt un real pericol pentru copii. Este şi cazul şcolii generale din localitatea Arpaşu de Jos.

"N-am putut face investiții, ca să facem o modernizare completă a clădirii, am renunțat la partea de sus, că nu mai prezenta siguranță și ne-am limitat la aceste clase de la parter" spune Constantin Văcaru - primar Arpașu de Jos.

În multe cazuri, autorităţile au fost nevoite să găsească soluții de urgență.

"Pentru a compensa spațiile retrocedate sau în curs de retrocedare, consiliile locale fie au demarat construcții de imobile noi fie au procedat, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, la comasări de unități de învățământ", afirmă Livia Creţulescu - purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu. 

Nu mai puțin de 28 de clădiri din județul Sibiu, în care funcționează unități de învățământ, se află în continuare în proces de revendicare. În niciuna dintre acestea, autoritățile locale nu au mai prevăzut investiții noi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...