Campionat de fotbal pentru nevăzători, la Cluj-Napoca

Data publicării:
fotbal 1

Fotbalul pentru nevăzători este un sport practicat în România doar din acest an, dar deja se pun bazele înfiinţării unei echipe naţionale.

"S-a creat o minge specială cu clopoței, pentru ca ei să poată să audă unde este mingea. Ei au voie să se strige pe nume pe teren sau să folosească anumite sunete, precum ar fi poi-poi, depinde de limbă și de regiune", explică Ştefan Oprea, secretarul Federaţiei Sportivilor Nevăzători din Republica Moldova.

Fiecare echipă este formată din patru jucători de teren şi un portar.

"Joc fotbal încă de când a început în Romania, din luna iulie, însă noi am avut tangențe cu mingea cu clopoței încă dinainte de a fi totul organizat de Asociația Nevăzătorilor, spune Florin Kovacs, unul dintre jucători.

Pentru această competiţie, tinerii s-au antrenat de două ori pe săptămână.

"E primul campionat și ne ajută și cei de la Federația Internațională a Persoanelor cu Deficiențe. Noi învățăm acum, suntem la început, dar cred că, încet, încet, va fi bine. La început am crezut că nu se poate", spune antrenorul Paul Devobeanu.

"Noi am început să jucăm fotbal pentru nevăzători în 2006 şi venind aici în România mi-am amintit că totul este nou pentru România şi că îi ajută să îşi formeze o echipă naţională, dacă îi învăţ cum să accelereze, cum să înveţe jocul mai repede şi să nu facă greşelile pe care le-am făcut noi", declară Ulrich Pfisterer, antrenorul echipei naționale a Germaniei de fotbal pentru nevăzători.

Pentru organizarea campionatului şi pentru pregătirea echipelor, Ministerul Tineretului şi Sportului a alocat 200.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri