Maşini de intervenţie la înălţime pentru ISU. Autospecialele vor avea braţ telescopic, ce va putea fi dirijat de la sol

Data publicării:
150414 ISU

Pompierii din judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj vor avea peste 18 luni noi maşini de intervenţie pentru incendii la înălţime. Fiecare dintre ele va costa aproape 2 milioane de lei. Noile maşini vor permite reducerea timpului de intervenţie cu până la 8 minute.

"Municipiul Cluj-Napoca s-a dezvoltat foarte mult, au apărut foarte multe clădiri înalte şi foarte înalte şi de aceea ne vor fi foarte utile. În momentul de faţă, avem o singură autoscară pe care o putem folosi la nivelul judeţului Cluj şi este foarte veche şi nu prezintă întotdeauna siguranţă la intervenţii", a declarat lt. col. Ion Moldovan, inspector şef al ISU Cluj.

Noile maşini vor fi dotate şi cu un braţ telescopic, ce va putea fi dirijat de la sol de către pompieri, dar şi cu o scară de 32 de metri.

"Fiind dotat cu cameră de luat vederi cu display şi tot ce are nevoie şi nefiind expus fumului şi gazului, care este sus în momentul de intervenţie sau în incendiu, el poate dirija acel jet de spumă, apă sau ce o fi şi îl poate duce la locul unde, dintr-o problemă de securitate, nu se poate ajunge", a explicat Vakar Istvan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

"Inspectoratele au avut dotări mai vechi, unele chiar de 40 de ani. Era absolut necesar ca aceste lucruri să se achiziţioneze şi sunt şase asemenea maşini de intervenţie la mare înălţime şi fiecare judeţ va fi dotat cu câte una", a precizat Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Acesta este al treilea proiect pe fonduri europene câştigat în ultimii 7 ani de Inspectoratele pentru Situaţii Urgenţă din Regiunea de Nord-Vest. Cele 80 de autospeciale şi ambulanţe cumpărate, în total, vor deservi peste 2,5 milioane de locuitori din nordul Transilvaniei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri