Direcţia Agricolă, fost loc de tortură. Unul dintre deţinuţii politici s-a întors în beciul Securităţii, după 57 de ani

Data publicării:
beci securitate

Direcţia Agricolă Constanţa a fost în perioada dictaturii comuniste unul din cele mai blamate locuri din Constanţa, o clădire a suspinelor şi a blestemelor. Un loc în care duşmanii politici ai regimului de la acea vreme erau torturaţi continuu, până la moarte. Bătaia zilnică şi nopţile petrecute pe paturi de beton erau metodele prin care securiştii îi reeducau pe cei care se împotriveau regimului.

Paul Andreescu a fost liderul unui grup anticomunist şi a fost reţinut de securişti la vârsta de 17 ani. A fost ridicat direct de pe stradă şi aruncat în beciurile de tortură ale Securităţii. Prima cameră de detenţie în care a ajuns a fost în sediul Securităţii din centrul istoric al Constanţei.

"În securitatea din Constanţa dimineaţa ivariabil aveam terci făcut dintr-un mălai străveziu şi mucegăit, câteva linguri de terci servite într-o gamelă", a declarat Paul Andreescu, fost deţinut politic. 

Considerat duşman al poporului, Paul Andreescu era bătut şi torturat în fiecare zi fie de ofiţerii anchetatori, fie de torţionarii profesionişti. "Unul te prindea de păr sau de cap şi te apleca, iar celălalt îţi prindea mâinile şi ţi le ridica la spate până simţeai că ţi le smulg din umeri. Şi mai erau acele sub unghii. Eu încă mai port la anumite degete semne ale torturii", a spus Andreescu.

După aproape şase decenii, fostele celule nu s-au schimbat deloc. Paturile foştilor deţinuţi sunt încă acolo, reci şi chinuitoare, la fel şi scaunul caraliilor, dar şi o ladă veche de muniţie.

Paul Andreescu a fost închis în sediul fostei Securităţi şapte ani şi jumătate. S-a întors acum, după aproape 6 decenii, ca să vadă ce a mai rămas din locul în care i-a fost dărâmată personalitatea.

reporter: Liviu Burghelea
operator: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri