Jumătate de secundă pentru a salva o viață. Expoziţie de fotografii cu simulări ale unor accidente, la Constanța

Data publicării:
prim ajutor

 

În ultimii 21 de ani, pe drumurile din România s-au înregistrat peste 50.000 de decese, o cifră colosală care ar putea reprezenta populaţia unui mare oraş precum Iaşiul. Poate că viaţa unora dintre aceste victime ar fi fost salvată de noi, cetăţenii obişnuiţi, prin curaj, stăpânire de sine şi punerea în practică a unor tehnici de prim ajutor.

 Alexandra Corlăţeanu, vicepreşedintele Consiliului Director al ASMV
"Legea ne obligă pe toţi să acordăm primul ajutor. Şi sunatul la 112 se consideră prim ajutor numai că, uneori, nu este suficient."

Scopul final al vernisajului este ca elevii, în primul rând, să înveţe tehnicile de prim ajutor:

Dan Pletea, medic 
"Să ştie să colaboreze foarte bine cu Serviciul de Ambulanţă pentru a da date exacte şi să urmeze cu stricteţe indicaţiile date de coordonatorii de la Serviciul de Ambulanţă."

Pentru următoarele 12 luni, expoziţia se va muta în 20 de puncte aglomerate din oraşul Constanţa, dar şi în licee. Cele 20 de fotografii prezintă simulări ale unor accidente, traume făcute cu ajutorul efectelor speciale realizate de un make-up artist. Alexandru Dobre spune că efectele speciale sunt destul de greu de realizat iar pentru fiecare model în parte machiajul a durat între două şi trei ore. 

Alexandru Dobre, make-up artist
"Nu vezi în fiecare zi aşa ceva şi, într-adevăr, trebuie să-şi imaginaţia la contribuţie, să te gândeşti cum ar arăta un om tăiat, sau ars. Este foarte migălos şi trebuie sp ştii să folosşti foarte bine culorile."

Dan-Mihai Lupescu s-a îndrăgostit de fotografie în urmă cu patru ani. Totul a pornit ca un hobby dar, ulterior, lucrurile au început să devină extrem de serioase până când, luna trecută, Asociaţia i-a încredinţat acest proiect.

Dan Mihai Lupescu, fotograf 
"Noiam încercat să refacem câteva accidente mai mari, pentru ca impactul să fie mai mare asupra publicului."

Şi pentru a demonstra că fotografiile nu sunt reale, deşi aşa par, make-up artistul Alexandru Dobre a realizat, în direct, un astfel de efect special. Voluntar pentru experiment s-a oferit una dintre membrele Asociaţiei iar după ce machiajul a fost gata, a urmat o şedinţă foto.

Vernisajul de intitulează "Half a second" - o Jumătate de secundă care poate face diferenţa între viaţă şi moarte.

 

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri