Misterele adâncurilor, scoase la suprafaţă

Data publicării:
acvariu turist

 

Istoria locului care adapostește Acvariul din Constanţa este la fel de fascinanta ca și vietațile din lumea adîncurlior pe care le prezinta vizitatorilor. La începutul anilor 1900, pe locul unde azi este acvariul, exista un cazino din lemn orientat catre mare.

Mihai Petre - istoric: "Este poate mult spus un cazino era vorba despre o cladire o construcție de lemn pe o suprafața mai larga decât aceasta dins patele meu."

Arhitectul franco-elvețian Daniel Renard este cel care a fost chemat sa transforme faleza constanțeana într/o bijuterie artitectonica art/nouveau. Celebrul cazinou a fost terminat în 1910, însa cladirea care adapostește Acvariul a fost ridicata un deceniu mai târziu, ca restaurant al Cazinoului.

Doina Păuleanu - directorul Muzeului de Artă Constanţa: "Construcția este realizata în dialog cu Cazinoul și este facuta de același arhitect ceea ce este foarte important. Pe platforma care s-a creat astfel, vara se afla o fanfara militara iar oamenii treceau, se uitau , priveau, ascultau muzica și priveau marea catre orizont, eventual intrînd în cladirea Cazinoului."

Dupa venirea la putere a comuniștilor, Cazinoul, ca simbol al decandeței lumii occidentale, a disparut. Cladirea a devenit un restaurant de lux, cu cinematograf, iar fostul restaurant a devenit primul Muzeu Acvariu din România, inagurat cu mare fast pe 1 mai 1958. Și în prezent, dupa aproape 6 decenii, ramâne cea mai complexa colecție acest fel din țara, cu peste 100 de specii, adica 2000 de vietați acvatice.

Adriana Chiorean șef secție Acvariu: "Sunt pești din Marea Neagra, pentru ca suntem pe litoral cu asta vreau sa încep. Sunt pești din zonele de deal și de șest, peștii noștri indigeni din Delta și nu numai și sunt și pești exotici din zona tropicala dar de pe toate continentele lumii. E o altfel de lume este o lume minunată o lumea tăcerii o lume colorată care te invita la întrebări, la diverse răspunsuri la descoperirea de hobbyuri… de ce nu…să devii un bun iubitor al naturii."

În prezent, acvariul constănţean este structurat în trei secţii: Marină, Dulcicolă si Peşti Exotici. Cea mai valoroasă secţie a acvariului o reprezintă colecţia de sturioni, una dintre cele mai mari de acest fel din lume.

Marian Cioacă, reporter Digi24 Constanţa: "Cel mai mare bazin de la Acvariul din Constan?a adapostește și cea mai mare colecție de sturioni, renumita atât pentru importanța ei științifica cât și pentru longevitatea exemplarelor. Nisetrul, pastruga oi morunul traiesc în captivitate pâna la 18-20 ani."

Și tot aici gasim speciile mai puțin cunoscute, din ape exotice.

Romeo Bărbulescu supraveghetor: "Acest acvariu este un acvariu din America Centrala. Sunt pești ciclide, americane, sunt pești rapitori de talie mare care pot ajunge și pâna la de 50 cm. Sunt agresivi."

Cu asemena minunații, nu este de mirare ca Acvariul din Constanța se afa în topul atractiile turisttice. Anul, aproximativ o jumatate de miloin de viyitatori îi calca pragul.

Acvariul din Constanţa este amplasat pe faleza în faţa Cazinoului oi poate fi vizitat zilnic, de luni pâna vineri, între orele 8:00 și 16:00 iar în weekend de la 09:00 la 17:00. Taxa de intrare este de 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru studenţi iar copiii sub 5 ani au acces gratuit.

reporter: Marian Cioaca
imagine: Mihai Ciobanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri