Nămolul de la Techirghiol, căutat de străini. Zeci de pacienţi ai sanatoriului vin de peste graniţe

Data publicării:
sanatoriu techirghiol

 

Alina Pană s-a stabilit în America, în urmă cu 16 ani. Este prima oară când se întoarce în ţară. Împreună cu cei doi copii ai săi a străbătut peste 10.000 de kilometri special pentru nămolul şi procedurile de la Sanatoriul Techirghiol.

Alina Pană, pacientă: Şi acolo se fac tratamente balneare, dar am zis că e mai bine pentru copiii mei.Serviciile, în general, sunt la fel. Nu pot face diferenţă că acelaşi lucru care este acolo, este şi aicia

Micuţii fac sport de performanţă, tenis şi fotbal , iar mama lor s-a gândit că, după atâta efort fizic au nevoie de o cură de împachetări cu nămol şi kinetoterapie.

"Mi-a plăcut foarte mult de Simona Halep când am văzut-o jucând. Este motivul pentru care am ales să fac şi eu tenis", a spus fetiţa Alinei.

Ghiorghi a făcut unsprezece ore a făcut pe drum din Ucraina până la Techirghiol. Are probleme reumatismale şi doar cu tratamentele de aici se poate vindeca.

Ghiorghi Strobanich, pacient: Am mai fost şi anul trecut şi foarte mult m-a ajutat. Am avut succes la tratamentul pe care l-am liat anul trecut. Tot mai bune-s aparatele

Pe lângă procedurile obişnuite, oamenii vin special pentru nămolul sapropelic, unic în Europa.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "În jur de 16 tone de nămol sunt extrase zilnic din lacul Techirghiol, de la 20 de m adâncime. Tot ceea ce sanatoriul foloseşte, aduce înapoi, aici, în apă, şi asta pentru că, printre aceste pietre şi printre aceste alge există o bacterie al cărei scop este de a regenera nămolul".

Acesta este folosit pentru foarte multe afecţiuni, inclisiv cele ginecologice, dar face minuni în ameliorarea bolilor inflamatorii.

"Mă simt foarte bine. În continuare, cât oi mai trăi, cât îmi dă Cel de sus zile, n-o să mă las de Techirghiol pentru că, într-adevăr, dă randament", a spus o pacientă.

Carmen Oprea, director de îngrijiri medicale, Sanatoriul Techirghiol: Avem liste de aşteptare pentru pacienţii care doresc saă vină la noi şi nu au făcut o programare anterioară, urmând să îi contactăm noi în momentul în care au norocul, în ghilimele, de a nu se prezenta un pacient şi atunci, imediat, vine următorul

Majoritatea pacienţilor care vin aici obişnuiesc să îşi rezerve locurile chiar şi cu 5 luni înainte.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri