Vară sacrificată în slujba turiştilor: 30.000 de români lucrează pe litoral în sezon

Data publicării:
vara sacrificata

Salariile sunt bune, iar veniturile cresc considerabil dacă se pune la socoteală şi bacşişul. Digi24 Constanţa a vorbit cu câţiva tineri prezenţi "la datorie" în staţiunea Mamaia.

Dani Zavera are 32 de ani, iar muzica este viaţa sa. De 13 ani, mixează în toate cluburile de pe litoral şi nu şi-ar schimba meseria. Scopul său este să îi facă pe turişti să se simtă bine şi să se mişte pe ritmurile muzicii, aşa că nu-l deranjează că alţii stau la plajă în timp ce el munceşte ca DJ. În plus, câştigă 2500 de lei lunar.

Studenta la Drept Anca Vişan are 19 ani, este din Capitală şi munceşte la un beach-bar. Jobul de chelneriţă la malul mării nu era programat: a vrut să vadă cum este să muncească în plin sezon. Cazarea este asigurată, iar salariul este de 1500 de lei. Pare puţin, dar el se completează cu bacşişul, care pot ajunge şi la câteva sute de lei la sfârşit de săptămână.

Cocktailurile pe care Anca le serveşte clienţilor sunt preparate de Laurenţiu, care vine pe litoral tocmai din Oradea. Este încă tânăr şi are tot viitorul înainte. Nu vrea să iasă la pensie ca barman, dar nici nu s-a gândit la o meserie anume. Momentan, este mulţumit că le oferă clienţilor cocktail-urile sale improvizate, cu care câştigă 2000 de lei lunar, plus bacşiş.

Mihaela Iorga se angajează de cinci ani ca recepţioner pe litoral, anul acesta muncind la recepţia unui hotel de trei stele. Câştigă într-o lună cât să îi ajungă pentru alte trei. Nu ajunge prea des pe plajă, dar nu are timp să se plictisească.

În total, peste 30.000 de oameni lucrează temporar pe litoral, sezonieri fiind angajaţi şi în echipele de salvamari, la restaurante, complexuri sportive sau în magazine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri