Condamnaţi să fie analfabeţi

Data publicării:
090514 NEVAZATORI

Peste 100 de copii nevăzători din Dolj sunt condamnaţi să fie analfabeţi. În Oltenia nu există o unitate de învăţământ adaptată nevoilor lor. Autorităţile promit de ani buni că vor rezolva problema, însă familiile aşteaptă în zadar. 10 copii au reuşit cu eforturi mari din partea părinţilor să plece în centrele speciale din alte oraşe ale ţării.

Familia Panduru are un un băiat nevăzător în vârstă de 9 ani. Părinţii îşi doresc să-i ofere accesul la educaţie. În lipsa unei şcoli speciale în Dolj nu au putut suporta financiar efortul de a-l trimite la unităţile de profil din Arad, Cluj, Timişoara, Buzău sau Bucureşti. Mult prea departe şi costiritor pentru o familie încercată şi aşa de mari greutăţi.

„Alte familii au putut să-i trimită noi nu avem posibilitate.E vorba de bani? Da banii.A-ţi ţinut copilul acasă.Da,acasă,până acum.Vă doriţi să-i oferiţi educaţie? Foarte mult îmi doresc.", a povestit Constantina Panduru.

Doar 10 copii nevazatori din cei 126 înregistraţi în Dolj, sunt şcolarizaţi în centrele speciale din alte oraşe ale ţării. Familia Anastasiu şi-a trimis fetiţa la Cluj de 4 ani. A vrut să facă tot posibilul pentru a-i oferi o şansă în plus. Suportă cu greu distanţa mare la care se află copilul lor şi cheltuielile aferente.

"Trebuie să te gândeşti şi la binele copilului,să înveţe carte ,să nu rămână analfabeţi să se descurce în viaţă.De câte ori pe an o vedeţi? În vacanţe,numai în vacanţe, de 3, 4 ori pe an.", a spus Maria Anastasiu.

Mulţi părinţi au depus nenumărate cereri pentru a se înfiinţa o şcoală pentru copiii nevăzători şi în Craiova, care ar deservi poate sute de alte cazuri din Oltenia. Şcoala specială Sfântul Mina promite că va deschide în toamnă o clasă pregătiroare însă pentru copiii mai mari lucrurile sunt mai dificile. Conducerea spune că are bani pentru materialele speciale, însă problema principală este formarea personalului calificat.

“La acest moment nu pot să spun că putem să facem foarte multe dar dacă după ce ne vom şcolii specialiştii noştrii,poate reuşim să facem grupe de copii integraţi într-o clasă la noi la şcoală.", a declarat Eugenia Pascu, directorul Şcolii Speciale "Sf. Mina".

Autorităţile judeţene înregistrează de la an la an noi cazuri de copii cu deficienţe de vedere.

"Din păcate în toată Oltenia nu există o şcoală specială pentru aceşti copii. Şi atunci, din păcate, copii ăştia sunt condamnaţi la a rămâne neşcolarizaţi şi până la urmă nu li se oferă suportul necesar ca să se integreze în societate ,sunt condamnaţi la o viaţă trăită în izolare.", a precizat Claudia Măciucă, şeful Serviciului Evaluare Complexă DGASPC Dolj.

DGASPC Dolj a înregistrat 70 de copii care au fost duşi sporadic la şcoli normale, însă au abandonat rapid cursurile din cauza greutăţilor de adaptare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri