Lipsă de vaccin antigripal pentru imunizarea gratuită. Peste 70.000 de doljeni sunt în categoriile cu risc de îmbolnăvire

Data publicării:
051113 vaccin antigripal

Cei care vor să se vaccineze gratuit împotriva virusului gripal mai au de aşteptat. Deşi Ministerul Sănătăţii anunţa că va demara campania începând cu 15 noiembrie, acest lucru nu se va întâmpla, pentru că dozele nu există încă. În Dolj, singura variantă pentru cele 70.000 de persoane din categoriile cu risc de îmbolnăvire este să cumpere dozele din farmacii.  

Vaccinarea antigripală gratuită începe cu stângul. Deşi Ministerul Sănătăţii anunţa că va demara campania începând cu 15 noiembrie, acest lucru nu va fi posibil.

„Ministerul încă nu a declanşat vaccinarea. Anul trecut am început-o pe 21 noiembrie şi acum suntem în aşteptare", a precizat Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publice Dolj.

Medicii de familie se tem că amânarea campaniei de vaccinare ar putea duce la o epidemie de gripă.

"Noi sperăm din tot sufletul să vină. În al doilea rând este foarte important să vină în timp util, este ştiut că încă de la 1 octombrie ar fi indicat, în fiecare an, să se vaccineze cât mai multă lume antigripal, pentru că riscurile pentru sănătatea populaţiei ar fi foarte mari în caz contrar", a spus Mirela Profir, medic de familie.

Cei care nu mai doresc să aştepte imunizarea gratuită o pot face contra cost. O doză costă, în farmacii, aproximativ 30 de lei. Puţini sunt însă cei care cumpără vaccinul din banii lor.

"Aştept vaccinul antigripal, pentru că ne protejează totuşi într-un fel", a spus o femeie.

Licitaţia pentru cele 600.000 de doze din import a fost anulată. Alte 400.000 vor fi produse la Institutul Cantacuzino, însă acestea vor fi disponibile abia la sfârşitul lunii decembrie.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri