Românii din Timocul Sârbesc au sărbătorit Ziua Naţională a României

Data publicării:
SARBATOARE TIMOC

Românii din Timoc au serbat Ziua Naţională a României şi a Românilor de pretutindenti. La Consulatul Românesc s-au întâlnit pentru prima oară la marea sărbătoare liderii principalelor partide şi organizaţii româneşti de pe malul Timocului Sârbesc. Întâlnirea a fost considerată de toţi ca un mare pas înainte, în recunoaşterea statului de minoritate al românilor de aici.

Românii din Serbia consideră ziua de 1 Decembrie ca şi ziua lor. O zi în care se simt români mai mult ca niciodată şi în care gâdurile lor se îndreaptă spre fraţii de peste Dunăre. Pentru ca 1 Decembrie nu este numai Ziua Naţională a României, ci este si ziua tuturor romanilor, indiferent in ce stat traiesc.

România are un Consulat la Zajecar de aproape 2 ani. A fost o mare realizare pentru comunitatea românească de aici să aibă aproape reprezentanţi ai statului din ţara mamă. Anul acesta consulul general a fost cel care a avut ideea acestei întâlniri de Ziua Naţională.

Întâlnirea dintre liderii românilor a fost un bun prilej şi de a strânge rândurile comunităţii. Anul viitor este unul foarte important pentru românii de aici, pentru că vor fi desemnaţi reprezentanţi în consiliile minorităţilor din Serbia. Până acum, românii din Timoc nu au avut niciun reprezentant.

Românii din Timoc se gândesc cu speranţă la ziua de mâine. Anul acesta a fost unul plin de realizări pentru ei. Pentru prima oară în istorie au cursuri de limba română în şcoli, un centru cultural şi câteva biblioteci. Cred că sunt paşi mici, dar importanţi pentru salvarea comunităţii româneşti, a tradiţiilor şi culturii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri