Sari la conținut

Afaceri naţionale şi orgolii locale

Oamenii de afaceri din Galaţi au aflat care sunt principalele modificări ce vor fi aduse Codului Fiscal.

În cadrul unei întruniri care s-a desfăşurat la Parcul de Soft, secretarul de stat a explicat că aceste modificări sunt menite să stimuleze mediul de afaceri.

Cea mai importantă dintre ele face referire la faptul că neclarităţile din lege trebuie interpretate în favoarea celor care plătesc taxe şi impozite.

Cătălin Beciu - ministrul secretar de stat: "Când erau 2, 3, 4 interpretări posibile pe o speţă vi s-a aplicat interpretarea care era cea mai favorabilă? - Cea mai nefavorabilă, asta se aplică! Ok, ei, de acum nu se mai poate face asta pentru că "in dubio contra fiscum" îi obligă pe cei de la Fisc ca în situaţia în care există o ambiguitate legată de interpretarea unei legi îi obigă să vă aplice interpretarea fiscală care vă este cea mai favorabilă".

Cătălin Beciu a vorbit şi despre reducerea taxei pe valoare adăugată, dar şi alte noutăţi prevăzute în proiect.

Cursul dezbaterii a fost însă deturnat de intervenţia prefectului judeţului Galaţi care a adus în discuţie din nou conflictul dintre autorităţile locale din Galaţi, Brăila şi Tulcea, din pricina căruia afacerile în această regiune nu se pot dezvolta eficient.

Dorin Otrocol - prefectul judeţului Galaţi: "Din păcate, orgoliile unor oameni şi din Galaţi, şi din Brăila, poate şi din Tulcea au dus la o blocare a relaţiilor între instituţii. Şi bănuiesc că majoritatea dintre dvs înţeleg ce vreau eu să spun".

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a insistat asupra faptului că o relaţie mai bună între instituţii ar duce la dezvoltarea unui mediu de afaceri sănătos şi a transmis ministrului secretar de stat că rezolvarea acestei probleme ar fi cel puţin la fel de importantă în această zonă a ţării că orice altă iniţiativă de stimulare a afacerilor.

reporter: Tudor Neacşu
operator: Ionuţ Mocanu