Bolnavii de cancer, în pericol. Aparatul de Radioterapie de la Spitalul Judeţean este stricat

Data publicării:
bolnavi cancer

Pe doamna Marina am găsit-o pe holul secţiei de Radioterapie. A fost diagnosticată cu cancer în luna decembrie şi are nevoie urgentă de tratament. Vine zilnic la spital să se intereseze de starea aparatului şi speră să facă terapie înainte să fie prea târziu.

Marina Brandabur - pacientă: "Aştept să cad la pat. Cine să mă ajute? Nu am nicio posibilitate de a merge în altă parte. E salvarea noastră. Suntem foarte îngrijoraţi, toţi pacienţii. Mai ales cei cu celule agresive. Spre exemplu la mine, sunt nişte celule foarte agresive".

Unii pacienţii s-au obişnuit cu gândul că boala îi poate răpune oricând.

Ioan Voican - pacient: "Nu îmi mai e teamă. Dacă aparatele merg, merg, dacă nu, nu. Ce să-i fac?"

Medicii specialişti sunt neputincioşi în faţa problemei. Nu le rămâne decât să-şi privească pacienţii cum se sting de la o zi la alta.

Laura Rebegea - medic specialist Radioterapie: "40-50% dintre pacienţii care sunt acum în tratament, au indicaţii de radioterapie paleativă. Vorbim aici de metastaze cerebrale, sindroame de compresiune medulară, pacienţi cu hemoragii".

Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor spun că trebuie găsite soluţii urgent. Redirecţionarea ar fi cea mai accesibilă, dar cel mai apropiat centru oncologic, cel de la Iaşi, nu mai are locuri disponibile.

Gema Bugean - medic primar radioterapie Spitalul de Urgenţă Iaşi: "Problema este că şi noi suntem supraaglomeraţi şi noi deservim toată zona Moldovei până la Galaţi şi numărul este limitat de locuri de cazare. Practic avem doar 60 de paturi şi vin toţi pacienţii din Moldova".

Conducerea Spitalului Judeţean Galaţi a luat legătura cu firma producătoare, pentru a cumpăra alt calculator necesar punerii în funcţiune a aparatului de radioterapie. Costă 30 de mii de euro, dar problema cea mai mare e durata procedurilor de achiziţie.

Mihaela Debita - manager Spitalul Judeţean Galaţi: "Mai devreme de o lună nu cred că avem şanse. Pentru că totul ţine de producătorul canadian care trebuie să ne dea oferta de preţ şi posibilităţile de achiziţie".

În judeţul Galaţi există 15.000 de pacienţi diagnosticaţi cu diferite forme de cancer. Dintre aceştia, aproape jumătate au nevoie de tratament radioterapeutic.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Gelu Mormoloc

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri