Sari la conținut

Durerea unui părinte de erou revoluţionar

Marian avea 21 de ani şi era militar în termen la o unitate din Bucureşti. Înainte cu câteva zile de producerea tragediei, venise acasă în permisie.

Ştefan Grigoraş, tatăl lui Marian: "A stat două zile şi a primit un telefon de la unitate şi a plecat de acasă".

A fost ultima dată când părinţii l-au văzut în viaţă. Câteva zile mai târziu, chiar de Crăciun, familia a fost anunţată telefonic că Marian a fost împuşcat în faţa Ministerului Apărării.

Imediat, Ştefan Grigoraş a plecat cu primul tren la Bucureşti, iar de ziua sa onomastică, de Sfântul Ştefan şi-a îngropat băiatul.

Ştefan Grigoraş, tatăl lui Marian: "Era o stare de haos, o stare de mormânt, erau în jur de 50-60 de sicrie puse în picioare. Acolo erau numai plânsete, strigăte, hohote de plâns".

Din acea zi, Crăciunul nu a mai existat pentru familia lui Marian. Mama lui s-a îmbolnăvit grav, iar tatăl a dus mai departe în suflet povara şi durerea pierderii copilului.

Ştefan Grigoraş, tatăl lui Marian: "Ce puteai să zici? La mulţi ani, condoleanţe sau Dumnezeu să-l ierte? Bineînţes că ne gândim la el".

Bărbatul aşteaptă şi în ziua de astăzi să se facă dreptate şi să afle cine i-a omorât fiul.

Ştefan Grigoraş, tatăl lui Marian: "Nu au şi nu au avut interesul să spună adevărul despre Revoluţie. Nici nu ştiu dacă să o numesc Revoluţie sau lovitură de stat".

În lada cu amintiri păstrează cu sfinţenie o scrisoare trimisă spre publicare ziarului local de căpitanul de pluton al unităţii din care făcea parte Marian.

"Tânăr visător, militar de nădejde, colegul nostru drag, a dorit şi a luptat pentru o patrie însorită pentru ca toţi tinerii să se simtă liber....Ne-ai părăsit. Îţi simţim lipsa, noi şi părinţii tăi" a citit tatăl lui Marian din scrisoare.

De 25 de ani, pe 22 decembrie, Ştefan Grigoraş, alături de ceilalţi părinţi, merge şi îşi plânge fiul la mormântul din Cimitirul Eternitatea

Durerea tatălui este şi mai mare atunci când vede starea de degradare în care se află mormintele unde se odihnesc eroii Revoluţiei.

Ştefan Grigoraş, tatăl lui Marian: "Sunt demolate, le-au lipit, iar acuma...e timpul propice pentru lucrări de construcţie, dar în două luni de zile cad din nou".

Reporter: Cornelia Mazilu

Operator: Bogdan Cazacu