VRANCEA. Lectură în aer liber

Data publicării:
cartee parc

15 elevi împreună cu bibliotecara de la Şcoala nr. 7 din Focşani au decis să scoată cărţile din propriile biblioteci şi să le ducă în parc.

Deşi acţiunea a fost demarată în urmă cu câteva zile, focşănenii au îmbrăţişat ideea încă de la început.

„Am luat o carte de aici şi am citit. O carte pentru copii. I-am citit nepotului meu poezie" spune un bunic.

Este o idee foarte bună, mai ales pentru copii. Îi mai scoatem de la calculator, de la tabletă. Îi aducem la joacă, mai citim o carte" declară alt localnic.

„E chiar foarte interesant. Eu sper să ţină şi să prindă aici" a spus încântat un alt localnic.

Aproape 40 de volume au fost aşezate în rafturile minibibliotecilor, cărţi pe care oamenii le pot citi în parc, dar le pot lua şi acasă. Cu o singură condiţie: să lase altă carte în loc.

Mirela Hanganu, bilbiotecar Şcoala nr.7 Focşani: „Noi venim cam la două trei zile să verificăm ce se întâmplă la căsuţe şi cu bucurie şi surprindere am observat că sunt reînnoite cărţile. Mereu apar cărţi noi."

Pentru a duce la bun sfârşit această idee, tinerii au avut nevoie de oameni care să le întindă o mână de ajutor. O organizaţie neguvernamentală a suportat cheltuielile pentru aceste căsuţe, iar primăria municipiului şi-a dat acordul amplasării acestora într-un spaţiu public.

Carmen Ion, reprezentant ONG: „A fost o explozie de bucurie din partea mea, dar şi din partea celorlalţi colegi ai mei. Ştim foarte bine în ce lume trăim, care sunt lacunele acestei lumi şi automat o iniţiativă de genul acesta merită sprijin."

Sînziana Georgescu, elev Şcoala nr.7 Focşani: „Din cărţi afli cuvinte noi, expresii şi ne ajută pe noi elevii foarte mult la şcoală. Au cam uitat ce înceasmnă să ţină în mână o carte. Acum este moda cu ţinutul în mână a smartphonului."

Petruţ Soare, elev Şcoala nr. 7 Focşani: „Acum orice persoană când vrea să caute ceva intră pe net şi din păcate lasă cărţile unde sunt multe informaţii scrise cum trebuie."

Acţiunea demarată de elevii focşăneni se numeşte „Cărţi aproape gratis" şi face parte din proiectul „Cărţile pe faţă".

În cadrul proiectului, elevii au făcut biblioteci în scări de bloc, în gară sau chiar s-au plimbat prin oraş cu o valiză plină cu cărţi.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Gelu Mormoloc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri