VRANCEA. Subvenţii mai mici pentru viticultori

Data publicării:
vie

Noul program de reconversie stabilit prin ordinul ministerului il lasă pe podgoreni fără suma de 3.648 de euro la hectarul de viţă de vie.

Aceşti bani îi foloseau pentru defrişarea şi susţinerea a trei campanii agricole, reprezentând indemnizaţia de pierdere până când plantaţia intră pe rod.

Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorilor Vrancea: "Subvenţia acoperea în jur de 650 milioane, iar diferenţa, venea omul se împrumuta de la bancă şi o suporta dumnealui. Acum practic este un handicap destul de mare că nu va mai primi 650 milioane de lei, bani vechi şi vor primi o sumă destul de mică".

Pentru Liviu Gheorghe, un mic viticultor din Vrancea, vestea a căzut ca un trăsnet, mai ales că se pregătea să planteze viţă de vie.

Liviu Gheorghe, viticultor: "Dacă luăm de exemplu această parcelă de 3,26 hectare, sunt peste 12.000 de euro pe hectar de care eu voi fi văduvit. Care este o sumă impresionantă pentru mine. Au tăiat aproape 4.000 de euro pe un hectar din investiţii. Este mult, imaginaţi-vă la cinci hectare este aproape 20 de mii de euro".

Nicuşor Tofan are o nouă plantaţie de viţă de vie pe patru hectare şi jumătate şi încă mai aşteaptă subvenţia de la Ministerul Agriculturii.

Fermierul este hotărât să nu mai facă reconversie, dacă subvenţia se va micşora cu 4.000 de euro.

Nicuşor Tofan, viticultor: "Nu se ştie dacă mai face cineva. Eu unul nu aş face reconversie. În priumul rând, muncim, producem şi nu ştim ce facem cu recolta. Noi producem anapoda".

Proiectul de ordin se va afla în dezbatere pe site-ul Ministerulu Agriculturii până pe 16 noiembrie.

Ticu Constandache, director Direcţia de Agricultură Vrancea: "Trebuie publicat în Monitorul Oficial şi după aceea discutăm pe el. Nu putem discuta pe un proiect de ordin al ministrului. El poate fi modificat, este în dezbatere şi poate fi modificat".

Nu este singura veste proastă pe care au primit-o fermierii. Cei care vor să acceseze programul de reconversie trebuie să achite o garanţie de 500 de euro la hectar, astfel încât aceştia vor ajunge creditorii statului, cu dobândă zero.

Mai mult, noile reguli cer ca fermierii care înfiinţează plantaţii viticole să nu aibă niciun fel de datorii către stat. Judeţul Vrancea este cel mai mare bazin viticol din România, plantaţiile din această regiune reprezentând 14% din patrimoniul viticol naţional.

Reporter: Cornelia Mazilu

Operator: Marian Munteanu

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri