Sari la conținut

Casa Share, un nou proiect. Iniţiatorul campaniei ajută încă o familie săracă din judeţul Iaşi

În comuna Popricani se lucrează la foc continuu. Bogdan Tănasă, inițiatorul proiectului Casa Share, muncește cot la cot împreună cu mai mulți voluntari. Impresionat de situația financiară precară a unei familii cu patru copii, Bogdan s-a decis să le construiască o casă nouă, cu 3 dormitoare, bucătărie, baie și o magazie.

Familia Țugurlan locuiește într-o singură încăpere. Soții și cele patru fete minore, din care două gemene de 3 luni, trăiesc cu o mie de lei, lunar. Tatăl lucrează în construcții, iar salariul îl cheltuie pe mâncare, plata utilităților și haine pentru fete.

Georgiana Țugurlan, mama copiilor: "Foarte greu. Aici mănânc, aici mă spăl, aici îmbrac copiii, tot, tot, tot ce este necesar aici. Acolo e holișorul ăla mic."

S-au strâns deja saci cu ciment, scânduri și alte materiale de construcţie, iar mai mulți voluntari vin zilnic să dea o mână de ajutor.

Bogdan Tănasă, inițiator proiect: "I-am vizitat de vreo câteva ori să vedem - merită, nu merită, muncesc, nu muncesc. Ei sunt foarte OK. Am decis să vin aici, să încep proiectul și na, fiecare încercăm să dăm înapoi ceva comunității de unde suntem."

Terenul pe care se construiește casa este primit în concesiune de la Primărie. Autoritățile locale nu pot, însă, să ajute mai mult.

"Pimăria nu poate construi locuințe. Într-adevăr, primăria poate ajuta dacă îndeplinesc condițiile le poate da un ajutor social sau o alocație de susținere a familiei, însă e foarte greu să construiești o locuință, sunt multe familii nevoiașe," a explicat Roxana Pănoi, inspector asistență socială Primăria Popricani.

Ajutată să își vadă visul cu ochii este și familia Răuțu din comuna Vlădeni, județul Iași. Aceeași persoană care astăzi muncește la realizarea casei din Popricani, a reușit, prin intermediul rețelei de socializare, să dea cheia noii locuințe în aproape două luni. Din februarie, șase copii și un tată se bucură de o casă nouă

"M-a ajutat foarte mult. M-a scos la lumină. Copiii sunt mulțumiți, sunt foarte mulțumiți. Acum au de toate, au casă bună, au tot ce au nevoie. Au calculator, haine au pe săturate," spune tatăl copiilor. 

Tânărul care a pornit campania umanitară se gândește să nu se oprească doar la aceste două cazuri.