Caz medical rar. O femeie cu inima pe dreapta a reuşit să aducă pe lume un copil

Data publicării:
caz dificil

Maria a fost diagnosticată in copilărie cu situs inversus, adică organe inversate, și cu o malformație congenitală a inimii și a vaselor mari de sânge. Acum are 23 de ani si i-a uimit pe medicii ieşeni când s-a prezentat la maternitate pentru a naște. Nu știa ca o sarcina in cazul ei era contraindicata pentru ca orice efort ii pune viata in pericol.

"Am lăsat totul la mâna lui Dumnezeu. -  Medicii spun că a fost o adevărată minune. - Da, aşa cred şi eu. Sincer, credeam că nu o să am scăpare, sincer, dar domnul doctor a zis că totul o să fie bine, m-a încurajat," povesteşte pacienta.

Tânăra a adus pe lume prin cezariană o fetiță de 2.300 de grame, perfect sănătoasă. Naşterea a avut loc la Institutul de Cardiologie pentru ca tânăra cu inima pe dreapta să fie monitorizată permanent de o echipă de specialişti.

"Este o malformaţie complexă, nu este o malformaţie clasică descrisă în literatura de specialitate. Este o minune pentru că sarcina a fost dusă până la capăt şi nou născutul e sănătos," a explicat Alina Cristina Iliescu, medic cardiolog. 

"Sângele ei nu este suficient oxigenat, de asta este cianotică şi atunci ea are policitemie, adică are mult mai multe globule roşii în organism ca să suplomenteze lipsa de oxigen. Sângele ei este mult mai gros cum se spune popular şi riscul de tromboză este mult mai mare," a adăugat Mircea Onofriescu, managerul Maternităţii ''Cuza Vodă'' Iaşi. 

Răzvan Popovici, medic primar obstetrică-ginecologie: "în acest caz am avut să spunem noroc, dar până la urmă chiar şi o greşeală care se termină cu bine tot o greşeală rămâne."

Medicii spun că, peste un an, femeia va trebui să treacă printr-o intervenție chirurgicală la inimă si că nu mai are voie sub nicio formă să rămână însărcinată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri