Construcția unui bazin de înot în Iași, mai grea decât pregătirea pentru Olimpiadă

Data publicării:
BAZIN OLIMPIC

Construcţia bazinului olimpic de înot din Iaşi a început în anul 1990 cu fonduri de la Ministerul Educaţiei. Conform proiectului iniţial, baza sportivă trebuia să aibă o suprafaţă de 48.000 de metri pătraţi, teren dat în folosinţă de municipalitate Universităţii Tehnice. După ce au fost realizate lucrări de peste un milion de euro, în 2010 finanţarea a fost sistată.

După mai bine de 20 de ani de la demararea lucrărilor bazinul olimpic din Iaşi este finalizat în proporţie de numai 40 la sută. În ultimii patru ani nu s-a mai investit niciun leu în baza sportivă. În aceste condiţii, zona a fost invadată de buruieni şi a devenit adăpost pentru câinii vagabonzi.

Nu doar lipsa fondurilor a condus la sistarea lucrărilor. „O investiţie care are ceva probleme în regimul proprietăţii în sensul în care există o porţiune din amprenta bazinul retrocedată unui cetăţean. Deci nu sunt numai probleme de finanţare,” a spus Sorin Iacoban, fost administrator al campusului studenţesc de la Universitatea „Gh. Asachi”. 

Acum, autorităţile caută soluţii pentru obţinerea finanţării necesare pentru reînceperea lucrărilor la bazinul olimpic. „Am investigat toate posibilităţile şi probabil că cea mai adecvată va fi acesarea fondurilor europene,” a spus Remus Pricopie, ministrul Educației, miercuri, atunci când a fost în vizită la Iași.

„Ne trebuiesc cam 4 milioane de euro ca să finalizăm suprastructura şi să facem dotările şi reproiectarea pentru că s-au schimbat parametri faţă de felul în care a fost proiectat,” a estimat Ioan Giurmă, rector al Universităţii „Gh. Asachi”.

Pentru a putea realiza însă proiectul pentru finanţare europeană, conducerea Universităţii susţine că primăria ar trebui să le elibereze titlu de proprietate pe terenul pe care este începută construcţia şi de asemenea să rezolve problema retrocedării.

„Universităţii nu-i trebuie bazin olimpic în condiţiile în care structura sa de învăţământ nici nu are obiectul de studiu înotul,” consideră Mihai Chirica, viceprimarul municipiului Iaşi.

Conducerea Primăriei spune că în cel mult o lună situaţia bazinului olimpic se va clarifica.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri