Sari la conținut

Elevă de 9 ani pedepsită crunt de învățător

Fetița, elevă în clasa a III-a, a fost trasă de urechi de învăţător în timpul orei de matematică pentru că nu a știut să răspundă la lecție. De teamă, copila nici nu a mărturist, inițial, acasă, ce i s-a întâmplat. Unchiul și mătușa în grija cărora se află, pentru că mama este plecată la muncă în Italia, au descoperit rănile de la urechi și au anunțat imediat Poliția.

„Nu a spus pentru că îi era frică să nu o lase repretentă, să nu o bată, cred că așa îi amenință bănuiesc eu. Îi curgea sânge de după ureche și, când ne-am uitat, era crăpat de doi centimetri,” povestește unchiul copilei.

„A spus domnul învățător m-a bătut, domnul învățător m-a ridicat de urechi în sus. M-a zguduit. Domnul doctor a spus așa că dacă o mai ținea oleacă îi rupea timpanele și poate rămânea și surdă,” spune mătușa fetiței.

Aurel Ţarălungă, învățătorul care predă de 40 de ani la școala din Fundătura-Delești a recunoscut că a bruscat-o pe elevă. Și nu doar pe ea: „Am tras-o de obrăjori, dar de ureche în niciun caz. Și nu a fost singura, pentru că am vrut să-i trezesc pentru că erau amorțiți.”

Dascălul crede că rănile fetei au fost provocate chiar de rude: „O altă ipoteză ar fi aceea a unei corecții aplicate de unchii ei iar pentru a se dezvinovăți în fața organelor medicale pasează greșeala lor pe seama mea având în vedere că sunt cunoscut ca o bestie în tot satul. - De ce anume? - Așa mi s-a dus vestea înainte de Revoluție.”

Învățătorul este contrazis chiar de autoritățile care-l anchetează.

„Poliţiştii au mers la IML, s-a eliberat certificat 3-4 zile de îngrijiri medicale, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii de purtare abuzivă,” a declarat Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vaslui. 

„Copiii sunt timoraţi. Mai sunt şi alţi copii care au fost agresaţi fizic de invăţător şi se tem de consecinţe. Înţeleg că i-a ameninţat că-i va lăsa repetenţi. Ne vom deplasa pt a discuta cu elevii şi de a vedea care e situaţia,” a declarat pentru Digi24 Doru Bălan, inspector şcolar general adjunct în Vaslui.

Ancheta va dura cel mult două săptămâni, timp în care învățătorul va preda elevilor pe care i-a agresat.

„Am hotărât să facem o echipă, o comisie de disciplină care va analiza cazul. Săptămâna viitoare avem programată o ședință cu părinții pentru declarații și sperăm ca adevărul să iasă la iveală,” a declarat Marius Dragomir, directorul Şcolii cu clasele I - VIII Delești.

Chiar dacă rănile fetiței s-au vindecat, aceasta nu-și va reveni prea curând din trauma psihică suferită.

„În mod cert, nu este un eveniment care să nu influențeze copilul. Gradul de afectare depinde de istoricul personal al copilului. Dacă a fost obișnuit cu agresivitatea, cu bătaia, atunci efectul este mai mic în mod paradoxal, dacă nu a fost obișnuită cu astfel de gestul din partea adulților este o adevărată psihotraumă,” a explicat psihiatrul Gabriel Crumpei.

Mama fetiței a decis să se întoarcă din străinătate pentru a-l da în judecată pe dascăl.