Lipsesc de la cabinet, în timpul programului

Data publicării:
medici 20sanctionati 20pentru 20absente-33593

Nu au fost găsiţi la cabinet în timpul programului, aşa că au fost amendaţi sau, mai rău, au rămas fără contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Este vorba despre 21 de medici de familie din Iaşi, la care inspectorii au făcut controale repetate şi la care au constatat nereguli. Unul dintre ei nu va mai putea prescrie reţete şi bilete de trimitere timp de şase luni.

Cea mai gravă sancţiune a fost acordată unui medic de familie din comuna Costuleni, judeţul Iaşi. Florentina Matran nu a fost găsită de trei ori la program, de către inspectorii Casei de Asigurări de Sănătate, astfel că aceştia au decis să rezilieze contractul dintre instituţie şi cabinet. La Costuleni am mai găsit-o doar pe asistentă.

Discuție reporter-asistentă:

- Am înţeles de la Casa de Asigurări că au fost nişte probleme cu programul şi am fi dorit să ne spună o opinie.

- Nu ştiu, o sun pe doamna doctor.

Nu am primit un răspuns favorabil de la asistentă, astfel că am încercat să contactăm medicul la un cabinet dintr-o altă localitate a comunei unde acordă, de asemenea, servicii. Acolo, însă, ne-am întâlnit cu un domn care nu ne-a permis intrarea în unitate.

Contactată telefonic, Florentina Matran a spus că a contestat decizia de reziliere a contractului, pentru că a avut motive să lipsească de la program:„Nu, fusesem în dimineaţa respectivă la program, dar ulterior o afecţiune mai veche mi-a creat probleme şi atunci a trebuit să plec. Domnii susţin că nu v-au găsit de trei ori. Nu mai ştiu, s-ar putea, nu mai ştiu.”

Primarul din Costuleni cunoștea situația

Mai multe explicaţii despre absenţa medicului de la cabinet am primit de la primarul comunei. „Ea face naveta şi întârzia poate o jumate de oră, o oră, unde era, poate era în Costuleni, poate era în Covasna, trebuia un program mai clar. Aici era problema. Că vine un bătrân, săracul, de-abia vine de acasă, se târâie din capătul satului la cabinetul medicului de familie, păi să fie medicul acolo”, ne-a spus Dumitru Harabagiu, primarul comunei Costuleni.

Localnică: „Altădată când o mai întrebi, spune că e plecată la Covasna, dar na, cine ştie? Ea vine cu maşina, vine, pleacă…”

Contractul poate fi reziliat pentru 6 luni

Oficialii Casei de Asigurări de Sănătate susţin că în termen de 15 zile medicul va primi un răspuns la contestaţie. Până atunci, decizia de reziliere a contractului timp de şase luni rămâne, însă, în vigoare.

„Nu are dreptul să elibereze reţete în această perioadă, nici bilete de trimitere” (Radu Țibichi, CJAS Iași)

„Nu are dreptul să elibereze reţete în această perioadă, nici bilete de trimitere, practic nu are nici o relaţie contractuală cu sistemul de asigurări de Sănătate”, a declarat Radu Ţibichi, director în relaţia cu furnizorii Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi.

Pacienţii care au nevoie de astfel de servicii se pot transfera pe lista celorlalţi doi medici de familie existenţi în comună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri