Sari la conținut

Locuri de muncă pentru şomeri. O asociaţie neguvernamentală deschide prima fabrică socială la Iaşi

În atelierul de tâmplărie deschis, la câţiva kilometri de Iaşi, s-au investit 200.000 de euro din fonduri comunitare. Angajaţii, toţi din medii defavorizate, au urmat mai întâi cursuri de calificare, plătite tot cu bani europeni. Proiectul a făcut pentru ei diferenţa între sărăcie şi o viaţă decentă. Gabriel are de crescut doi copii şi se chinuia să-şi găsească un loc de muncă de zece ani.

“Mulţi oameni ar vrea să lucreze şi nu se ştie dacă găsesc sau nu. Aici e o şansă chiar sigură, o siguranţă, în primul rând pentru mine, pentru familie. Ştiu că muncind, aşteptăm şi un salariu, să mergem înainte,” spune bărbatul.

Viaţa nu a fost mai uşoară nici pentru Francisc. Bărbatul are 56 de ani, a lucrat în domeniul tâmplăriei, însă nu mai are serviciu de 22 de ani.

“Mai acoperim nişte cheltuieli, mai facem ceva. Altă şansă nu este, la vârsta asta să mă angajez în altă parte. Am mai făcut cereri, m-am interesat, dar vârsta...”

La atelierul de tâmplărie se primesc deja comenzi şi se lucrează pentru export mobilier urban şi stupi de albine. Produsele realizate aici vor ajunge în Spania şi Franţa şi, în curând, şi în Anglia. Iar reprezentanţii Organizaţiei Neguvernamentale au în plan să pună pe picioare alte 8 afaceri sociale de acest fel.

Mihaela Condac, manager proiect: “un service auto, spălătorie auto, vulcanizare auto, catering, o fabrică de ambalaje, un centru de kinetoterapie - toate acestea fiind în Iaşi în zona urbană şi rurală.”

“Lipsa finanţării ne-a determinat să ne gândim la scrierea acestor proiecte de economie socială care să facă un pas succesiv, în afară de formarea şi reconversia pe piaţa muncii, de crearea de oportunitate de angajare efectivă într-o activitate economică,” a explicat Marius Puşcaşu, directorul executiv la Centrului Diecezan Caritas.

Cei care vor avea norocul să fie angajaţi în una dintre cele nouă interprinderi sociale vor câştiga între între 1.400 şi 2.100 de lei pe lună.