Sari la conținut

Mai mult gaz românesc, peste Prut. Conducta Iași-Ungheni va fi extinsă pentru a crește exportul

În prezent, conducta asigură doar 1% din necesarul total de gaz de peste Prut, iar scopul interconectării energetice, între cele două maluri ale Prutului, este acela de a reduce dependența Republicii Moldova de Federația Rusă.

La ultima întâlnire care a avut loc la Chișinău între premierul român Victor Ponta și omologul său moldovean s-a anunțat următoarea etapă pentru extinderea rețelelor energetice dintre cele două state, atât pentru livrarea de curent electric prin realizarea unor linii de înaltă tensiune cât mai ales în privința exportului de gaz.

Victor Ponta, prim-ministrul Românie: "România, dincolo de vorbe frumoase pe care le primiți de la foarte multă lume, are obligația să facă și lucruri concrete, nu doar vorbe frumoase, că vorbele frumoase nu țin totdeauna de cald. Uite, la gaze am văzut că deja prețul este mai mic. Dacă o să aveți două variante pentru energie electrică, iarăși, prețul o să fie mai mic. Nu trebuie să depindeți niciodată de un singur furnizor."

Valeriu Streleț, prim-ministrul Republicii Moldova: "lansarea în 2014 a gazoductului Iași-Ungheni, semnarea memorandumului de înțelegere privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică dintre Republica Moldova și România semnat în mai anul curent, sunt elemente care ne încurajează că vom reuși avansarea și respectiv finalizarea celorlalte etape de interconectare la piața energetică europeană."

Pentru a crește capacitatea de export Gazoductul Iași - Ungheni trebuie prelungit până la Onești, unde va fi construită și o stație de comprimare. Partea moldovenească trebuie să asigure construcția rețelei Ungheni Chișinău, în condițiile în care în capitală este și cel mai mare număr de beneficiari.

"Luând în considerare că trecem printr-o perioadă nu cea mai bună din punct de vedere economic sunt importante proiectele în infrastructură, infrastructură energetică, proiectele discutate anterior și care au fost puțin lăsate mai lent din cauza instabilității poitice care era în Republica Moldova și lipsa Guvernului," a declarat Andrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova.

Totodată, Executivul de la București a prelungit până în 2019 perioada de acordarea a finanțării nerambursabile de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova pentru sectorul energetic, infrastructura de transport, educație și acordarea de asistență umanitară în caz de urgență.