Mințile strălucite se confruntă la Iași, la Olimpiada Internațională de Matematică 

Data publicării:
matematicieni

Pentru prima dată Iaşiul este gazda Olimpiadei Internaţionale de matematică aflată la cea de-a VIII-a ediţie. 110 tineri din România și din alte 7 țări din sud-estul Europei au trecut prin mai multe teste pentru a ajunge aici. Vineri vor rezolva timp de cinci ore 4 probleme cu grad de dificultate foarte ridicat.

„De ce România? Pentru că în România educaţia este la un nivel înalt, mai ales în ceea ce priveşte matematica,” spune Sava Grozdev, reprezentantul Academiei de Ştiinţe Bulgaria. 

Dan, student în anul II la Universitatea Politehnică din Bucureşti, participă pentru a doua oară la olimpiadă. Gândurile lui zboară, însă, în Anglia, unde și-ar dori să urmeze un master în cercetare.

„Primesc o bursă de performanţă de 6 milioane pe lună, ceea ce este, totuşi, decentă, dar există studenţi din afară care au burse de mii de euro pe lună. În special din vestul Europei şi din America,” a explicat Dan Paraschiv, student la Universitatea Politehnică Bucureşti. Iar în situaţia lui Dan sunt majoritatea olimpicilor români.

La olimpiadă au venit concurenţi din Azerbaijan, Bulgaria, Grecia, Iran, Rusia, Turcia şi Turkmenistan. Majoritatea sunt susținuți financiar de universități.

„Guvernul sprijină câteva evenimente educaţionale. Pentru instituţii este foarte greu. Participarea ţării noastre aici este sponsorizată de universităţi, nu de la Guvern,” spune Sava Grozdev, reprezentantul Academiei de Ştiinţe Bulgaria

Ceremonia de premiere va avea loc duminică, 9 martie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri