Sari la conținut

MMB: Mitropolia paralelă este anarhică

Autointitulata „Mitropolie a Moldovlahiei" funcționează fără aprobare din partea Patriarhiei în localitatea nemțeană Secuieni. Potrivit Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, preoții care au aderat la această structură s-au remarcat prin grave încălcări ale regulamentului Bisericii.

„Aşa-zişii clerici, autointitulatul ierarh şi preoţi, care alcătuiesc această grupare aflată în afara Bisericii Ortodoxe, au fost sancţionaţi de către organismele abilitate ale eparhiilor de care au aparţinut din cauza încălcării sfintelor canoane: practici neortodoxe oculte, imoralitate, recăsătorire,” se precizează într-un comunica emis de Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

„Ei s-au adunat şi am constatat că au în comun ceva, un apetit pentru încălcarea rânduielilor bisericeşti, nu au respectat nici normlele de morală creştină minimală care sunt suspuse oricărui creştin cu atât mai mult unui preot care trebuie să fie exemplu,” a declarat preotul Marian Timofte, consilier administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşi.

În biserica paralelă, înființată pe teritoriul Arhiepiscopiei Romanului, slujesc preoți cărora li s-a retras acest drept, mai precizează Sinodul mitropolitan de la Iași:

„Aducem la cunoştinţă preoţilor şi credincioşilor că această grupare anarhică nu este recunoscută. Toate actele liturgice, slujbele religioase săvârşite de către aceşti foşti preoţi, care au fost caterisiți sau depuși din treaptă, nu sunt valide.”

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei spun că vor cere sprijinul Ministerului de Interne pentru a verifica cine, cu ce drepturi şi cu ce fonduri a ridica așa zisa mitropolie paralelă din Roman.