Sari la conținut

Pericol în parcurile pentru copii. În multe spaţii de joacă, leagănele şi toboganele sunt stricate

Leagăne stricate, bănci, tobogane și garduri rupte - Aşa arată spațiul de joacă din cartierul Tătărași unde zilnic îşi petrec timpul zeci de copii.

"Sunt foarte periculoase pentru copii, nu au mai fost renovate cam de mult."

"Nu arată a parc normal, pentru anul 2015. Asfaltul tot e găurit, nu e parc pentru copii," spun părinţii. 

Alt parc, aceeași imagine dezolantă. În cartierul Alexandru cel Bun, spaţiul de joacă este plin de denivelări, șipcile din mobilier sunt desprinse iar toboganele sunt sparte.

"Sunt degradate puternic. Dacă o să vă uitați aici, ăsta a avut inclusiv o gaură pe care am reparat-o noi, așa cum ne-am descurcat."

"Trebuie reparate, este unul aici în care se agață pantalonii."

Distrugerile din parcuri au și consecințe. Medicii de la Spitalul de Pediatrie spun că trateaza frecvent copii răniţi la joacă.

Radu Terinte, manager la Spitalul pentru Copii "Sf Maria" din Iași: "Sunt suficiente cazuri, poate prea multe față de cele care ar trebui să fie, sau să nu fie, de altfel. De la simple contuzii ale membrelor până la fracturi sau chiar traumatisme mai grave."

Primăria a anunțat că va cheltui 65.000 de lei în acest an pentru reabilitarea unor parcuri din cele 200 existente în oraş. În paralel cu începerea lucrărilor de modernizare, polițiștii vor patrula mai des pentru a evita actele de vandalism.

"Am prins în bugetul pentru 2015 reproiectarea pentru modernizarea a 98 de locuri de joacă pentru copii. Sperăm noi ca ieșenii în zonele în care vor fi amplasate aceste parcuri să se bucure de ele și să nu le vandalizeze," a declarat Sebastian Buraga, purtător de cuvânt la Primăria Iași.

Daniel Ungureanu, purtător de cuvânt la Poliția Locală Iași: "Menționăm faptul că pe parcursul anului trecut au fost aplicate 259 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 40.000 de lei."

Lucrările de reabilitare a parcurilor vor începe după Sărbătorile de Paște.