Sari la conținut

Planuri de scumpire a gigacaloriei. Potrivit unui proiect votat de CL, preţul căldurii s-ar putea dubla până în 2028

Consilierii locali au votat în plenul Consiliului Local o proiecție a unui plan tarifar pe care societatea de termoficare a Iașului îl va aplica până în anul 2028. Planul tarifar anunță majorări substanțiale ale prețului gigacaloriei, iar consilierii locali susțin că acesta nu a fost dezbătut în comisii.

Marius Dangă, consilier PNL: Eu am senzația că azi am aprobat un plan tarifar până în 2028 și nu cred că majoritatea consilierilor nu conștientizează acest lucru.
Reporter: Sunt specificate aceste tarife?
Marius Dangă: Da, foarte clar. Uitați, anexa aici: 2015, 2016, până în 2028.
Reporter: Sunt creșteri substanțiale?
Marius Dangă: Păi,în 2015, 204,8 lei, iar în 2028, 291 aproape sută la sută până în 2028.

Reprezentanții societății de termoficare susțin că este vorba doar despre o proiecție teoretică și că votul dat de consilierii locali nu implică automat creșterea prețului gigacaloriei: "Această proiecție pe care ați văzut-o în proiectul de hotărâre de consiliu local este una teoretică , explică niște procente maxime ce sunt la dispoziția operatorului de termoficare în momentul în care ajustează tariful la energia termică," a declarat Ana-Maria Icătoiu, director comercial Dalkia.

Punctul de vedere al societății furnizoare de căldură este același cu cel al conducerii municipalității.

"Noi avem un plan tarifar estimat de către niște proiectanți, într-o evaluare economică, asupra sustenabilității proiectului, cu ideea că gigacaloria nu va mai putea fi vândută, nu are cine să o plătescă sau rămâi blocat într-un tarif care nu poate fi niciodată recuperat și afacerea se va duce la vale," a spus Mihai Chirica, viceprimarul Iașului.

Pe site-ul Primăriei există deja în dezbatere publică un proiect de hotărâre care vizează majorarea prețului gigacaloriei cu 5, 5 la sută in acest an. În prezent, populația plătește 265 de lei pentru gigacalorie.

Subiectul a fost dezbătut pe larg în jurnalul principal al Digi24 Iaşi, de la ora 18:30, împreună cu Marius Dangă, consilier PNL, şi Ana-Maria Icătoiu, directorul comercial al Dalkia Termo Iaşi. Vedeţi discuţia completă în video de mai sus.