Primării din Iași, în prag de faliment după ce au fost date în judecată de furnizori

Data publicării:
primarie la tara

În 2008, Primăria Trifeşti demara proiectul de aducţiune de apă şi canalizare, de 13 milioane de lei. Contribuția locală a fost de trei milioane lei. Constructorul a încasat bani doar până în 2011. Ca să recupereze ultima tranșă de 3,6 milioane de lei, firma a dat primăria în judecată. Primarul Alexandru Ivănucă susține că blocajul financiar a fost generat chiar de Ministerul Mediului.

„Am fost acţionaţi în instanţă de această firmă care ne-a executat lucrarea. În primă fază, a câștigat societatea. Am făcut recurs şi probabil că se va ajunge la blocarea conturilor. Aşa cum au promis, să se ţină de cuvânt şi să ne dea banii pe care noi îi avem contractaţi cu Ministerul Mediului, atât cât a rămas - aproape două milioane de lei, bani care nu au fost daţi nici până acum,” explică Alexandru Ivănucă, primarul comunei Trifești.

O situaţie asemănătoare este şi în comuna Dumeşti. Din lipsă de fonduri, Guvernul a sistat plata mai multor lucrări demarate în ultimii ani. S-a ajuns ca Primăria să fie dată în judecată de două firme care au de recuperat peste trei milioane lei.

„La bugetul pe care îl aven noi la comuna Dumeşti, ar trebui să plătim în următorii 3 ani doar salariile, să nu mai facem nimic altceva. Cred că din ianuarie noi nu o să mai putem funcţiona ca Primărie. Vom putea să plătim curentul electric, adică utilităţile plus salariile. Nu o să mai putem face nicio investiţie,” spune Mihai Sabaiduc, primarul comunei Dumești.

Blocarea conturilor va duce şi la imposibilitatea demarării altor proiecte. Unul este esenţial pentru educaţia copiilor din Dumeşti. Uniunea Europeană este dispusă să investească 5 milioane de euro pentru un proiect care să prevină abandonul şcolar. Contribuția Primăriei ar trebui să fie de numai 2 la sută. Grupul țintă este reprezentat de 640 de elevi care ar trebui să primească burse lunare de 200 de lei ca să nu renunțe la școală.

„Un astfel de proiect vine şi suplineşte ceea ce nu face familia. Proiectul prin activităţile pe care le derulează inclusiv cele de afterschool, bursa pe care le-o dă, stimulează participarea copilului la activităţile şcolare şi, implicit, conduce la menţinerea acestuia în şcoală,” motivează Mihai Iftimie, director la Școala Generală din Dumeșit.

„Foarte mulţi copii vor abandona. Ei vin acum nu numai pentru că primesc bursa aceasta, dar le şi place, şi, sub influenţa părinţilor, s-ar putea să spună dacă nu primeşti bursa atunci nu mai mergi,” se teme  Doina Iftimie, învăţător la Şcoala Generală Dumeşti.

În județul Iași sunt 12 primării care au fost date în judecată de furnizori. Ultima lor șansă este ca Guvernul să-și asume plata datoriilor față de constructorii care au câștigat licitațiile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri