Problemele din Sănătate au fost analizate la Iași de ministrul Sănătății și reprezentanți ai sistemului sanitar din Moldova

Data publicării:
Problemele din Sanatate analizate la Iasi BETA 1

Schimbările propuse de Ministrul Eugen Nicolăescu prin Reforma Sănătății se referă în principal la modificarea statutului public al spitalelor, creşterea numărului de centre unde pot activa rezidenţii și adăugarea unor venituri în funcţie de performanţă. Proiectele pilot vor fi aplicate în 12 spitale, potrivit reformei, atât regionale de urgenţe, cât şi municipale. Toate necesită însă timp, a subliniat ministrul.

„Dacă aş mai avea vreo 500 de oameni în ministerul sănătăţii poate că aş putea să fac toate lucrurile deodată. N-am cum din păcate, și atunci le luăm aşa pe rând şi am considerat că sunt priorităţi. Ca să fie clar poziţiile pe care ne situăm, şi eu vreu 6% din PIB pe Sănătate, şi eu vreau lucrul acesta şi încerc să-l duc în realizare, dar aşa cum îl am în programul de guvernare îl am până în 2016, şi dacă ar depinde de mine mâine l-aş face, dar depinde de economia României ,” a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

Reprezentanţii sindicatelor nu văd însă aspectele pozitive şi spun că schimbările nu rezvolvă problemele sistemului. Angajaţii din sistemul sanitar ameninţă în continuare cu proteste de pe 18 septembrie.

„Cum am învăţat că problemele cu Cioabă, câinii comunitari şi cu Roşia Montană se rezolvă în stradă atunci suntem obligaţi şi noi. Încă o dată repetăm că mişcările noastre sunt în favoarea Ministerului Sănătăţii şi vă rugăm pe dumneavoastră să fiţi cel care duceţi mai departe în guvern,” a spus Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.

Colegiul Medicilor şi Sanitas cer creşterea veniturilor, acordarea a 6% din produsul intern brut pentru Sănătate, dar şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri