Reacții adverse ale vaccinului BCG produs în Danemarca

Data publicării:
bebelusi 20in 20stare 20grava 20de 20la 20vaccinul 20bcg-34698

Pe site-urile de socializare circulă zeci de mesaje cu privire la reacţiile adverse resimțite de copiii imunizaţi cu vaccinul BCG adus din Danemarca. Laura Todiriţă a observat că bebeluşul ei, care acum are șase luni, s-a îmbolnăvit în urma vaccinării. Laura Todiriţă, mamă: „Avea băieţelul cam patru luni jumătate, asta pe la sfârşitul lui septembrie când îi făceam băiţă şi masându-l, de fiecare dată, după fiecare baie, i-am descoperit că are un nodul."

Îngrijorată, ea a mers la medic şi a aflat că nodulul de opt milimetri pe care îl avea fiul ei era, de fapt, o reacţie adversă la vaccinul BCG. Diagnosticul a fost adenopatie axilară. De atunci, medicul i-a recomandat mamei să aştepte ca nodulul să se retragă şi să recurgă la tratament doar dacă acest lucru nu se întâmplă.

Laura Todiriţă, mamă:„Totuşi, este mic, are şase luni, ca să îi dăm antibiotice de acum eu sper, sper cumva să îi dispară de acolo."

În alte situaţii, părinţii au fost nevoiţi, în cele din urmă, să meargă la doctor pentru a opera copilul. Ministerul Sănătăţii ia în calcul posibilitatea ca vaccinul să nu se înscrie în limitele admise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

”Va fi o analiză detaliată a acestor reacţii adverse pentru a vedea dacă se încadrează în limitele normale sau le depăşesc. Institutul Naţional de Sănătate Publică România are înregistrate 115 cazuri de reacţii adverse” (Raed Arafat, ministrul Sănătății)

„O comisie a Ministerului Sănătăţii va analiza toate reacţiile adverse ale vaccinului BCG din Danemarca ce au fost raportate. Va fi o analiză detaliată a acestor reacţii adverse pentru a vedea dacă se încadrează în limitele normale sau le depăşesc. Institutul Naţional de Sănătate Publică România are înregistrate 115 cazuri de reacţii adverse. Dintre acestea 79,1 sunt reacţii locale", a precizat Raed Arafat, ministrul Sănătăţii.

Vaccinul antituberculos a fost important în anul 2011 din Danemarca, după ce Institutul Cantacuzino nu a mai primit autorizaţia pentru producţie. Conform Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, vaccinul realizat de Institutul Cantacuzino nu a înregistrat nicio reacţie adversă în perioada 2005 - 2011. Vaccinul se administrează gratuit bebeluşilor în maternităţi, fiind inclus în calendarul naţional de imunizare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri