Sari la conținut

30.000 de amenzi, date într-o singură lună de la instalarea noilor radare din Ungaria

La începutul lunii aprilie, pe mai multe şosele importante din Ungaria au fost montate radare performante, capabile să identifieă orice încălcare a legislaţiei rutiere.

"Şoferii care calcă pedala de acceleraţie fără să ţină cont de limita admisă sau care comit alte contravenţii rutiere sunt surprinşi de aparate performante cum este şi cel din spatele meu. Nu mai puţin de 365 de astfel de radare au fost amplasate pe şoselele din Ungaria", a relatat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Noile aparate au devenit în scurt timp adevărate sperietori atât pentru şoferii care tranzitează ţara, cât şi pentru localnici. Recunosc cu toţii că prezenţa noilor radare îi face să fie mai prudenţi în trafic.

"Suntem foarte atenţi de când s-au instalat noile radare, pentru că ne arde la buzunar şi suntem obligaţi să conducem prudent."

"Contribuie foarte mult la siguranţa circulaţiei, deoarece mulţi şoferi reduc din viteză în momentul în care văd radarele."

"- Cum circulaţi în ţara vecină? Sunteţi prudent?
- Foarte prudent, pentru că sunt exigenţi.
- Da, da, chiar frate-miu a prins acum o amendă de 20 de mii de forinţi."

"Mă uit prima dată în portofel să văd dacă am bani la mine şi zic, merge mai bine încet, vedem peisajul frumos, nu ne grăbim."

Chiar şi aşa, în doar o lună, poliţiştii au constatat aproape 30 de mii de contravenţii rutiere.

"Din care 28.999 pentru depăşire de viteză, 116 pentru lipsa centurii de siguranţă, 68 pentru staţionare neregulamentară pe autostrăzi, 27 pentru nerespectarea indicatoarelor rutiere", a detaliat Kristof Gal, purtătorul de cuvânt al Poliţiei maghiare.

Noile radare au costat aproape 47 de milioane de euro şi au fost achiziţionate printr-un proiect european.

Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves