"7 sinagogi orădene", văzute de arhitectul Cristian Puşcaş

Data actualizării: Data publicării:
7 singogi Puscas

Povestea sinagogilor din Oradea, cele mai numeroase din țară, este spusă de arhitectul Cristian Pușcaș într-un volum lansat joi seara la librăria Humanitas de pe Strada Republicii.

Lucrarea "7 Sinagogi orădene" conţine o prezentare detaliată a lăcaşurilor de cult evreieşti din oraş, amănunte despre arhitectura iudaică laică în Oradea şi un istoric al prezenţei evreilor în zonă.

„Este vorba despre o analiză care interpretează atât arhitectura, planimetria, volumetria, sursele de inspirație arhitecturală decorativă, cât și asupra componentelor artistice, interioare, pictură, candelabre, corpuri de iluminat, mobilier. Dincolo de dispunerea ritualică, de planimetriile standardizate specifice sinagogilor, am identificat această influență maură, venită pe filiera nordului Spaniei și Italiei, care se regăsește în mod deosebit în ceea ce privește pictura interioară", a explicat autorul cărții.

Cristian Puşcaş este arhitectul care a realizat proiectele de reabilitare a patru sinagogi din Oradea, printre care Sinagoga Sion şi Aachvas Rein de pe Strada Primăriei.

Prețul volumului lansat joi seara este de 75 de lei.

Reporter: Andrada Rește
Operator: Ticu Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri