Sari la conținut

Acte oficiale, găsite la gunoi. Documentele au fost predate Episcopiei Reformate din Oradea

Printre documentele predate Episcopiei Reformate din Oradea se găsesc certificate de naştere, extrase de cărţi funciare ori acte medicale. Binefăcătorul a dorit să rămână anomim, dar a informat Episcopia că actele au fost găsite la gunoi.

"Sigur că ne interesează, fiindcă încercăm să adunăm toate documentele care ar putea să aibă legătură cu trecutul, prezentul sau viitorul Bisericii", spune István Csűry, episcopul Episcopiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului.

"Cred că ar trebui să se păstreze cel puţin 20-30 de ani, dacă nu mai mult, pentru că sunt acte care-s valabile şi niciodată nu ştii când ai nevoie", crede un orădean.

Printre documente, episcopul Csűry a descoperit înştiinţări legate de planurile regimului comunist de a demola case din Bihor. Un alt act, datat 1981 şi aparţinând Primăriei din Oradea, ar plasa baza sportivă Voinţa în proprietatea Ordinului Premonstratens.

Reprezentanţii administraţiei locale au confirmat că actele provin din arhiva primăriei.

"Primăria are obligaţia de a menţine în arhivă documentele avizate de comisie timp de 100 de ani. Având în vedere că în acest caz au trecut 100 de ani, noi am cerut aviz de distrugere de la Arhivele Naţionale, am primit aviz pentru distrugerea acestor documente", a precizat Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Însă printre documentele găsite la gunoi se află şi acte care datează din anii '40, '60 sau '80 ai secolului trecut. Episcopul reformat promite că, după ce vor fi analizate de specialişti, le va păstra în arhivele proprii ale Eparhiei.

Reporter: Orsolya Nagy
Operatori: Gábor Szilágyi, Róbert Rézműves
Editor web: Adrian Laboş