Sari la conținut

Ambasadoarea vinului românesc. O băimăreancă stabilită în Italia a scris o carte despre vinului românesc

Marinela Vasilica Ardelean este modelul perfect al românului determinat să schimbe concepţiile negative referitoare la ţara natală. Acum 15 ani a plecat în Italia, iar de 6 ani destinul a adus-o în lumea vinului. A fost o şansă pe care a fructificat-o şi care îi oferă acum posibilitatea să le vorbească străinilor de România de la un alt nivel.

"Ca să schimbi sau aş spune să îmbunătăţeşti imaginea Românei peste hotare este foarte greu, dar sunt persoane ca şi mine şi împreună reuşim să facem ceva. Un pic azi, un pic mâine şi iată lucrurile se schimbă încet, încet", spune Marinela.

Tânăra are două licenţe - în Economie şi Drept şi un MBA în vinuri. Acesta din urmă i-a dat dreptul să predea la Italian Chef Academy din Roma, unde le vorbeşte studenţilor despre farmecul şampaniei. Brand manager al unei companii italiene din domeniul viticol, românca a făcut parte din juriile mai multor concursuri naţionale şi internaţionale. În 2014 a primit distincţia de cel mai bun somelier din România. Atunci a vorbit despre dorinţa ei de a promova vinul românesc.

"În România se produce vin, se cultivă viţa de vie aproape dintotdeauna, iar vinul de calitate parcă s-a născut acum în ultimii 10 ani. Suntem la început de drum. Este foarte important să fim conştienţi, să fim responsabili şi să fi atenţi pentru că nu ne putem permite să greşim."

Promisiunea şi-a respectat-o odată cu lansarea, anul trecut, a volumului "50 de vinuri româneşti întâlnesc 50 de preparate culinare italiene". Cartea a avut succes imediat în Italia, iar acum doi producători din România îşi trimit vinurile în peninsulă.

"Vinurile acestea au fost degustate în Italia, recunoscute ca valoare şi apoi au fost trecute în carte. La vin e foarte important să aibă informare şi educaţie, să ştii să alegi", explică oenologul Dorin Popa.

Pentru tânăra din Maramureş 2015 a venit cu noi provocări. La începutul verii va pleca în Yantai, capitala vinului din China, unde a fost aleasă să participe la concursul mondial Gourmand Drinks Awards. În competiţia asociată cu Oscarurile din punct de vedere al importanţei în domeniul gastronomiei va concura alături de alţi 69 de autori din alte ţări.

Reporter: Diana Grad
Operator: Darius Pop

Editor web: Adrian Laboş