Băutura unică creată de un orădean care participă la competiția celor mai buni barmani din lume

Data actualizării: Data publicării:
barman the secret marian moisi

Un orădean încearcă să devină cel mai bun barman din lume cu o băutură pe care a conceput-o singur. Absolvent al unui liceu confesional și al facultății de drept, tânărul a câștigat mai multe etape preliminare, iar în luna mai se va prezenta la Amsterdam cu propriul "Secret". Așa se numește preparatul său printre ale cărui ingrediente se numără romul, vanilia și dovleacul. Rețeta a fost preluată deja de localuri din 7 ţări.

Pentru Marian Moisi, totul a început ca o joacă, acum trei ani, la o petrecere. Impresionați de combinațiile de gusturi și băuturi create de tânărul orădean, amicii i-au recomandat să se angajeze ca barman la un local din oraş. Iar Marian i-a ascultat. În timp a învățat de la colegi cu experiență ori de pe internet, iar anul trecut s-a înscris la un concurs internaţional de profil. A conceput o băutură inedită, pe bază de rom, care l-a ajutat să câștige etapa naţională şi de cea preliminară organizată la Moscova.

I-am studiat aromele şi m-am gândit ce vreau să pun în băutura mea, cum ar fi vanilia, şi de acolo am mers mai departe şi am ţinut să folosesc dovleac”, povestește Marian Moisi.

Pentru "The Secret", băutura pe care a conceput-o, Marian foloseşte rom, vanilie, piure de dovleac, sirop de scorțișoară și fresh de lămâie, pe care le amestecă cu gheață.

”Pentru a răci şi dilua băutura vom folosi o felie de lămâie pentru a scoate uleiurile esenţiale, pentru aromă şi încă o felie de lămâie pentru decor.”

Preparatul lui Marian a fost inclus în meniul unui local din Oradea și a devenit în scurt timp preferatul clienţilor.

”E o băutură foarte bună! Are gust de scorţişoară - ceea ce îmi place foarte mult. Chiar e consumabilă”, a remarcat un client.

În luna mai, Marian își va prezenta "Secretul", la Amsterdam, în finala concursului unde participă alături de 41 de concurenţi din tot atâtea ţări.

”Prima probă este planul de promovare. Voi avea 7 minute în faţa unui juriu, timp în care să le descriu cum mi-am făcut eu băutura faimoasă în ţară şi în lume. Iar a doua probă este cea de preparare efectivă a băuturii, povestea din spatele ei, unde voi fi jurizat pe baza aromei, a gustului”, a explicat Marian Moisi, barman.

Concursul nu oferă premii în bani, dar reţetele apreciate de juriu pot fi incluse ulterior în meniurile barurilor şi cluburilor din întreaga lume.

”Scopul concursului este să îţi creezi o băutură moştenire care să se poată alătura băuturilor clasice, cum ar fi Cuba Libre, Mojito, Daikiri”, a precizat Marian.

Rețeta băuturii creată de tânărul orădean a fost deja preluată de localuri din 7 ţări, printre care Statele Unite și Rusia.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Ticu Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri