Sari la conținut

BIHOR. 1500 de copii nu au fost vaccinaţi împotriva rujeolei, în acest an

Peste 1500 de copii din Bihor nu au fost vaccinați în acest an împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. O confirmă statisticile Direcției de Sănătate Publică din județ, potrivit cărora în mai bine de 250 de cazuri părinții au refuzat explicit să-și imunizeze copiii. Specialiștii DSP au remarcat, totuși, un lucru pozitiv: în județ a crescut numărul micuților care au primit vaccinul ROR - de la 11 mii anul trecut, la mai bine de 14 mii în 2017. Rata imunizărilor a trecut de 90%, astfel că posibilitatea de apariţie a epidemiilor în acest sezon rece este aproape nulă.

Potrivit specialiștilor DSP Bihor, 1300 dintre copii au rămas nevaccinați împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei pentru că nu s-au prezentat atunci când au fost planificați la cabinetul medicului de familie. În alte 257 de cazuri părinții au refuzat explicit imunizarea celor mici.

Medicii de familie spun cã pãrinții care refuzã vaccinul ROR au temeri legate de posibilitatea declanșãrii prin vaccinare a unor afecţiuni grave cum ar fi autismul.

"Acesta ar putea fi motivul pentru care refuză acest vaccin. Vaccinarea în general o refuză în general pacienţii care nu sunt de acord cu vaccinarea în general şi nu îşi dau seama de problemele care se pot ca urmare a nevaccinării copiilor", spune dr. Silvia Zahan, medic de familie.

Totuși, statisticile conțin și date pozitive. Acestea confirmã creșterea numãrului copiilor care au primit vaccinul ROR.

"În perioada ianuarie-septembrie 2017 numărul de copii vaccinaţi a fost de 14.670 de vaccinări în timp ce în perioada similară 2016 numărul de vaccinări a fost 11 mii de cazuri", a precizat Dorel Ţîrţ, purtãtor de cuvânt DSP Bihor.

Asta înseamnã cã acoperirea vaccinalã calculatã la 24 de luni în Bihor, în august 2017, a fost de 92,78 %, în timp ce în 2016 august acoperirea vaccinalã pentru ROR a fost de 88%.

Astfel, din 22 august pânã acum în Bihor nu a mai fost înregistrat niciun caz de rujeolã. La aceastã situație a contribuit şi alocarea unui numãr suficient de doze de vaccin ROR.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă