Sari la conținut

Canicula topeşte vestul ţării | Cod portocaliu miercuri şi joi în jumătate din ţară

Temperaturi de 37-39 de grade îi aşteaptă pe locuitorii din vestul ţării în această săptămână. În zonă urmează trei zile de foc, motiv pentru care meteorologii au emis un cod galben de caniculă, valabil pe 1 august, şi unul portocaliu, pentru zilele de miercuri şi joi, 2 şi 3 august.

Potrivit ANM, marţi valul de căldură se va extinde în majoritatea regiunilor. În Banat, Crişana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în sud-vestul Olteniei vremea va fi caniculară și disconfortul termic în accentuare. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi și local îl va depăși ușor.

Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 și 37 de grade.

Miercuri și joi (2 și 3 august), valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde toată țara. Va fi declarat astfel codul portocaliu de arşiţă. Vremea va fi caniculară, indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în general peste pragul critic de 80 de unităţi, iar în unele zone minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade.

În Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în sud-vestul Olteniei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 și 39 de grade. Minimele vor fi de 20 și 26 de grade la deal.

De asemenea, va fi valabilă și o atenționare cod galben de caniculă în cealaltă jumătate a țării. În nordul și estul Olteniei, sud-estul Transilvaniei, Moldova, Muntenia și Dobrogea, disconfortul va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în general între 35...37 de grade.

Valul de căldură va persista și la sfârșitul săptămânii, anunţă meteorologii.

Editor web: Adrian Laboş