Control al Gărzii de Mediu | Râuri din Bihor, sufocate de gunoaie

Data publicării:
rauri gunoaie

Râuri transformate în gropi de gunoi. Se întâmplă în Bihor, unde un simplu control al comisarilor Gărzii de Mediu a dus la descoperirea a 10 depozite ilegale de deşeuri. Toate se aflau pe malurile unor cursuri de apă ori în albia acestora. Autorităţile dau vina pe cei care locuiesc în zonele cu probleme sau pe turiştii care aruncă gunoaiele pe unde apucă.

Imediat după o ploaie torenţială, apele umflate ale Crişului Repede ori ale Crişului Pietros, aflat în sudul Bihorului, aduc cu ele tone de gunoaie.

"În mediul rural, în mod special pe Crişul Repede şi pe Crişul Pietros în continuare există tronsoane destul de lungi în care se mai depozitează fie în albie sau pe cursul de apă", susţine Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.

Cu alte cuvinte, râurile devin adevărate gropi de gunoi. Aşa cum se întâmplă, de exemplu, în defileul Crişului Repede, între comunele Şuncuiuş şi Vadu Crişului.

"Defileul Crişului Repede este o zonă cu un uriaş potenţial turistic. Zona cuprinde râuri de munte, stânci spectaculoase şi o sumedenie de peşteri vizitabile. Din păcate, peisajul este stricat de cantitatea mare de gunoi ce poate fi întâlnită la tot pasul", a observat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

"Mai multe depozitări necorespunzătoare de deşeuri, mase plastice - PET-uri - în preponderenţă în albia inferioară şi superioară a râului Crişul Repede din localitatea Şuncuiuş, în apropierea peşterii Unguru Mare şi în alte zone din această localitate", a enumerat Monica Crişan, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Bihor.

O explicaţie pentru această situaţie este faptul că nu toate cele peste 1600 de gospodării din Vadu Crişului au contracte de salubritate cu firme de profil.

"La ora actuală sunt 1526 de contracte. Rămân cam 10 % descoperite", susţine Alexandru Halasz, responsabil cu problemele de mediu în Vadu Crişului.

În schimb, în Şuncuiuş toţi locuitorii au astfel de contracte. În această situaţie, autorităţile dau vina pe "localnici care nu mai au cultură pentru a depozita în spaţiu special amenajat. Nu am dat amenzi, este foarte greu de depistat dacă cineva aruncă 10 flacoane sau un flacon", după cum explică Doru Gabor, primarul comunei Şuncuiuş.

Ca să reducă fenomenul aruncării gunoaielor în albia Crişului Repede ori pe malurile acestuia, edilii din Vadu Crişului au cheltuit peste 11 mii de lei ca să cumpere pubele şi containere, împărţite apoi localnicilor.

Situaţia nu este singulară în Bihor. Cu ocazia unui control făcut pe 40 de cursuri de apă din Bihor, comisarii Gărzii de Mediu au descoperit 10 depozite ilegale de deşeuri.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri