Sari la conținut

Grădina de pe Dealul Ciuperca, închisă încă un an pentru lucrări de reamenajare

Va mai trece încă un an până când orădenii se vor plimba din nou prin grădina publică de 2 milioane de euro de pe Dealul Ciuperca. Autoritățile locale sunt hotărâte să facă totul ca la carte, pentru a evita noi surprize neplăcute. Au și alocat un milion de lei din bugetul local ca să reamenajeze zona afectată de alunecări în toamna lui 2016. Până acum s-a reușit doar turnarea unor piloni de susținere din beton.

Zona de agrement de pe Dealul Ciuperca a fost inaugurată în iarna lui 2015, după o investiție de 2 milioane de euro, din bani europeni. După niciun an, grădina publică a fost afectată de alunecări masive de teren. Au fost invocate atunci geologia zonei, ploile abundente și neconformități în proiectarea și execuția lucrărilor. În vara anului trecut, au fost forați 162 de piloni pentru ca dealul să fie consolidat, dar după finalizarea procedurii, în zonă s-a așternut liniștea.

"Grădina publică de pe Dealul Ciuperca este în continuare închisă. Din aleile pavate și punctele panoramice existente odată aici nu a mai rămas aproape nimic în urma alunecărilor de teren. Zona arată ca un șantier deschis, pe care însă nu există muncitori", a relatat Anca Deac, jurnalist Digi24 Oradea.

Și totuși, lucrurile se mișcă, spun edilii care au alocat 1 milion de lei din bugetul local, pentru noile lucrări.

"Acum se lucrează la proiectul privind reamenajarea grădinii publice. Acesta va fi gata undeva până la finalul lunii aprilie, după care vom demara licitație, pentru că ne dorim să începem lucrările anul acesta", susţine Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Adică încă un an în care grădina publică va fi închisă publicului. Managerul de proiect explică și de ce va dura atât de mult.

"Încercăm ca lucrările pe care acum le realizăm să fie încadrate în toate etapele care trebuie parcurse astfel încât să nu mai existe surprize", a declarat Marius Moș, directorul Direcției Management Proiecte din Primăria Oradea.

Până atunci, orădenii vor căuta alte locuri de promenadă.

"Mergeam foarte des, foarte mult ne plăcea. Şi cu copiii mergeam, se jucau pe acolo, pe iarbă. Sperăm să o repare cât mai repede."

De abia după finalizarea lucrărilor de reamenajare, autoritățile locale vor încerca să recupereze banii de la cei vinovați de eșecul primei lucrări.

Reporter: Anca Deac
Operator: Norbert Hegedus