Sari la conținut

Inventivitatea contrabandiştilor, fără limite. Ţigările sunt aduse în România prin metode diverse

Indiferent că e noapte sau zi, iarnă sau vară, contrabandiștii nu țin cont nici de vreme și nici de lege. Iar metodele la care apelează sunt dintre cele mai inedite. La începutul lunii martie, un bărbat a încercat să păcălească vigilența politiștilor de frontieră și a ascuns aproape 1.500 de pachete de țigări sub fân, în autoutilitara în care transporta cai.

Marfa și mașina i-au fost confiscate, iar el s-a ales cu dosar penal pentru contrabandă. Şi alţi traficanţi au dat dovadă de imaginaţie: unii au ascuns zeci de mii de pachete de țigări ascunse sub deșeuri de material lemnos sau în paleți pentru transportul mobilei, în timp ce alţii le-au pus în căruțe, sub fân ori sub…nisip.

Radu Lungu, purtătorul de cuvânt al ITPF Maramureș: "Ascunse în pungi de zahăr, de făină - prin punctele de trecere a frontierei; prin zonele muntoase, împădurite, greu accesibile - cărate în spate, cărate cu caii; prin apa râului Tisa - trase cu sfoara prin apa râului Tisa, cu barca, cu ajutorul unor drone, cu deltaplanul."

Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea: "Cei mai mulți dintre contrabandiștii de tigări apelează însă la metoda clasică. Își modifică autoturismele proprietate personală și ascund țigările în lăcasuri special amenajate sperând că nu vor fi descoperiți la punctul de trecere a frontierei."

"Toată lumea ar face un ban, ar câștiga un ban. Care cum poate, așa se descurcă."

"Nu fac bine ce fac pentru ca legea e lege. 2 pachete și marfă și atât."

"Să se limiteze fiecare la ceea ce e admis. Eu mă limitez, eu nu am facut niciodată așa ceva!"

Anul trecut, la graniţa de nord a României au fost confiscate două milioane şi jumătate de pachete de ţigări în valoare de aproape 5 milioane de euro. Peste 500 de persoane au fost cercetate pentru contrabandă şi riscă până la 7 ani de închisoare.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa