La Oradea, elevii liceului românesc din Gyula (Ungaria) au jucat o piesă fără public

Data publicării:
teatru Jula 250414

Actorii care au jucat în piesa regizată de actriţa orădeană Nora Tiu Chiriac sunt elevi ai liceului Nicolae Bălcescu din Gyula. Pentru că mulţi dintre ei nu vorbesc bine limba română, teatrul îi ajută să nu uite limba maternă.

"Familia mea este familie maghiară, nici mama, nici tata nu ştie româneşte, eu am învăţat limba română la liceu", spune Attila Fazekas, elev al Liceului Nicolae Bălcescu din Gyula.

"Tata s-a născut în Rădăuţi, el îi din Moldova, judeţul Suceava şi mama e din Micherechi, Ungaria, e un sat unde românii vorbesc româneşte şi ungureşte", explică Alexandra Bîgu, elevă a Liceului Nicolae Bălcescu din Gyula.

Teatrul român de amatori al liceului românesc din Gyula a venit pentru pentru prima dată la Oradea cu un spectacol pe care l-a oferit gratuit. Piesa prezentată pe scena Teatrului Arcadia a atras doar câţiva spectatori.

"Am venit să-i susţinem pentru că ei sunt din Ungaria şi sunt pentru prima oară în România şi ar fi foarte frumos să-şi creeze un obicei din astfel de manifestări, mai ales fiind vorba de teatru."

Regizorul trupei de teatru a liceului românesc din Gyula este o actriţă din Oradea.

"Unul dintre scopuri e de a nu uita limba română, de a învăţa limba română - pentru că am avut cazuri de copii români din Ungaria care nu mai vorbeau limba română", spune Nora Tiu Chiriac, regizorul spectacolului.

În prezent, în Ungaria există 1400 de copii care învaţă la cele 11 şcoli cu predare în limba română. Dintre aceştia 200 sunt la Liceul Nicolae Bălcescu din Jula.

reporter: Edina Szomoru
operator: Cristian Rusu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri