Manuale cu greșeli | Vechi de trei veacuri, bisericile de lemn din Maramureș sunt prezentate ca fiind construite în secolul al XX-lea

Data actualizării: Data publicării:
biserica maramures

Cele opt biserici de lemn din Maramureș, incluse în patrimoniul UNESCO, au fost construite în prima jumătate a secolului trecut. Asta vor învăța, în al doilea semestru, elevii de clasa a IV-a la lecția despre zonele din România care fac parte din Patrimoniul Mondial Cultural. "Unele au o vechime de aproape 300 de ani", a venit replica specialiștilor și a localnicilor.

Biserica de lemn din Plopiș este una dintre cele despre care controversatul manual susține că au fost ridicate în secolul trecut.

”Foarte greşit. Nu ştiu de unde au găsit ei că e treaba asta. Sunt hârtii de când e sfinţită și de când e pictată”, spune un localnic.

”La biserica din Plopiş construcția a început în 1778 - aflăm dintr-un document descoperit în pristolnicul bisericii”, spune Janeta Ciocan, etnolog.

”Ştiu că bunicul meu, acum trei generaţii, era unul dintre diaconii bisericii. Şi părinţii părinţilor lui au stat în acea biserică”, susține un bărbat din Plopiș.

Biserica greco-catolică din Şurdeşti este și mai veche - are aproape 300 de ani. Se remarcă prin pictura murală veche, pe lemn, și prin iconostasul în stil baroc.

”Biserica greco-catolică din Şurdeşti, construită în anul 1721 de către meşterul Ioan Macarie. În 1783 a fost pictată de către Ştefan Zugravul, iar în 1999 a fost inclusă în lista patrimoniului UNESCO”, a explicat Ionuţ Sfârcioc, ghidul bisericii din Şurdeşti.

”La Şurdeşti sigur că toată lumea a auzit măcar de această biserică, care timp de 250 de ani a deţinut recordul de înălţime a unei construcţii în lemn. Biserica are, de la sol, o înălţime de 74 de metri”, susține etnologul Janeta Ciocan.

Specialiștii și localnicii din Maramureș contrazic astfel datele scrise în manualul de istorie pentru semestrul al doilea din clasa a patra. Acesta este utilizat de trei ani în școlile din județ ”pe baza unei proceduri care prevede că profesorii pentru învăţământul primar şi cadrele didactice pot să aleagă din lista manualelor aprobate de către Ministerul Educaţiei Naţionale pe cele pe care le vor utiliza la clasă”, susține Adriana Meşter, purtătorul de cuvânt al IŞJ Maramureş. ”Până în acest moment nu am primit nicio sesizare referitoare la această eroare.”

Profesorii spun că, deși manualul este principala sursă de informații, folosesc și alte date pentru a le prezenta copiilor adevărul istoric.

”Ne inspirăm din multe alte surse. Avem la îndemână auxiliare, avem dicţionare, avem multe, multe alte surse. Şi încertcăm să studiem şi să avem informaţia pe mai multe surse. Am fost în excursii împreună cu copiii”, a precizat Dorina Dragoş, profesoară.

În Maramureș s-au păstrat câteva zeci din cele peste 100 de biserici de lemn. Cele mai multe au fost construite între secolele ale XIV-lea și al XVIII-lea.

Reporter/Operator: Kristian Kosa
Redactor: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...