Sari la conținut

MARAMUREŞ. Datornicii la bugetul local, puşi pe lista rușinii, pe site-ul primăriei

Lista rușinii, pe site-ul primăriei. Se întâmplă în comuna Săcălășeni, județul Maramureș, unde, de aproape două luni, contribuabilii cu datorii la taxele și impozitele locale sunt afişați pe pagina de internet a primăriei. Decizia a fost luată în primăvară, prin hotărâre de Consiliu Local, cu scopul de a-i încuraja pe localnici să își achite dările. Edilii s-au convins că metoda chiar dă roade.

"- De acum înainte, spuneți-mi, cum ați dori să plătiți?
- Luna viitoare o să plătesc tot odată.
- Plătiți suma asta, da?
- Exact."

Iustin Medan a mers azi la primăria comunei Săcălășeni să achite o bună parte din cei aproape 2000 lei pe care îi datorează bugetului local.

"- Ați apărut pe "lista rușinii"?
- Da, da. Da, n-are rost să mint, da. Au dreptate, de plătit trebuie să plătim, nu?!"

Pentru a-i motiva pe oameni să fie buni-platnici, autoritățile din comuna Săcălășeni, județul Maramureș, au pus în aplicare un plan mai vechi. La finalul lunii martie, au stabilit, prin hotărâre de consiliu local, să publice pe pagina de internet a instituției lista contribuabililor cu obligații fiscale restante.

"S-a stabilit în Consiliul Local să punem în aplicare articolul 162 din legea 207/2015, lege care prevede și publicarea datornicilor, fie persoane fizice sau persoane juridice", explică Emilian Pop, primarul comunei Săcălașeni.

Edilii au stabilit și un plafon minim pentru datorii: 200 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv 500 lei în cazul persoanelor juridice. Dacă aceste limite sunt depășite, numele contribuabililor și sumele restante apar pe internet.

"Această listă (...) se actualizează la 3 zile. Dacă cineva plătește, se șterge de pe listă. Am urmărit ca să îi conștientizăm că este o datorie care trebuie achitată, care este imposibil a fi evitată", susţine edilul.

Locuitorii comunei susțin inițiativa primăriei.

"- E un soi de "listă a rușinii", să spunem.
- Da! E mai bine să nu ajungi acolo!"

"Ce să zic?! Eu n-am nimic împotrivă."

"Fiecare ar trebui taxele să le plătească, normal, dar (...) fiecare se descurcă cum poate."

În prezent, pe lista datornicilor la taxe și impozite către bugetul local figurează aproape 320 de persoane şi în jur de 20 de firme. Potrivit edililor, datornicii reprezintă sub 20% din numărul total al contribuabililor înregistrați în evidențele Primăriei Săcălașeni.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş