Sari la conținut

MARAMUREŞ. Sală de sport inaugurată fără autorizaţie

Ministrul Educaţiei a inaugurat luni, în prima zi de şcoală, o sală de sport care nu are autorizaţie ISU. Imobilul, care a costat peste un milion de euro, bani publici, este amplasat în centrul comunei Petrova, unde mai mult de jumătate din populaţie a depăşit 60 de ani.

Petrova, judeţul Maramureş, la aproximativ 100 de kilometri de Baia Mare. În comună locuiesc 2.550 de oameni, dintre care doar 450 sunt elevi. Undeva în centrul satului, pe un fost teren al primăriei, a fost ridicată o sală de sport modernă. Are geamuri termopan înalte şi tribună de 102 locuri.

"În zona asta a Mamaramureşului istoric nu există o sală ca aceasta. Este o sală modernă, o sală de tip şcolar. Am spus asta şi la inaugurarea sălii. Este folosită în special pentru copiii de la liceul "Alexandru Filipaşcu" din Petrova, iar după-masa se va închiria. Am luat decizia în consiliul local (...) ca la ora 22 să se închidă toate barurile, crâşmele şi toată lumea (...) în cel mai rău caz să fie la sala de sport şi să facă mişcare", spune Ion Petrova, primarul comunei Petrova.

"Adaptat mediului rural. Suprafaţa de joc este din tarket o suprafaţă rezistentă condiţiilor de la ţară, să putem intra cu încălţăminte", spune Leordean Nuţu, administratorul liceului "Alexandru Filipaşcu".

"Peste o mie de metri pătraţi şi o clădire ultramodernă. Aceasta este noua sală de sport din comuna Petrova, o investiţie de peste un milion de euro, cu bani de la Compania Naţională pentru Investiţii", a aflat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Primăria a mai investit 250 de mii de lei pentru racordarea la utilităţi. Marele regret:  sala e cu 5 metri mai mică pentru a putea fi folosită la handbal.

"Sperăm în continuare să facem şi o echipă de handbal, cu toate că terenul nostru nu va putea fi omologat pentru handbal pentru că sala este prea mică, dar putem să trasăm noi ulterior", afirmă administratorul liceului "Alexandru Filipaşcu".

Construcţia a fost finalizată în 30 august, cu 6 luni înainte de termen, iar în prima zi de şcoală a fost inaugurată de ministrul educaţiei, Liviu Marian Pop. El a fost cel care, în aplauzele localnicilor, a tras primul şut la poartă.

În tot acest timp, chiar lângă sală, doi localnici îşi vedeau liniştiţi de treburile zilnice: greblau terenul şi strângeau mâncare pentru animale. Încă nu se pot obişnui cu măreaţa construcţie de la ei în sat.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa