Sari la conținut

Măsură revocată în scandalul Dieselgate. Dealeri: RAR eliberează cărţi de identitate pentru motoare VW EA189

Vineri Registrul Auto Român anunța că nu mai eliberează cărțile de identitate pentru autovehiculele Volkswagen cu motoare pe motorină EA 189 euro5. Miercuri, dealerii spun că blocajul a fost ridicat.

"În prezent, RAR eliberează cărți de identitate pentru toate autoturismele Volkswagen, inclusiv cele de a fi susceptibile de a fi încadrate în scandalul Dieselgate", spune Călin Pop, director de vânzări D&C Oradea.

Am încercat să obținem un răspuns oficial de la RAR. Fără succes: "Toată lumea e în ședință, nu există nici un răspuns."

Scandalul Dieselgate și blocarea temporară a emiterii cărților de identitate a creat neliniște printre cei care vor să-și cumpere un autoturism.

"Îmi dă de gândit; nu doar Volkswagen e în situația asta, cred că și celelalte mărci."

"Vis-a-vis de impozite nici un client actual sau viitor nu trebuie să-și facă probleme deoarece Volkswagen prin toate comunicatele emise până acum și-a stipulat clar poziția că, clienții să nu aibă nicio repercursiune", susţine Călin Pop, director de vânzări D&C Oradea.

"Toți știm că statul român este imprevizibil, dar cred că nu se va interveni în sensul de a se calcula ulterior alte taxe pentru că statul are obligația de a calcula taxa de poluare la momentul înmatriculării", explică avocatul Mircea Ursuța.

"Noi va trebui să ne îndreptam asupra producătorului, asupra Volkswagen, pentru că trebuie să ne recuperăm în perioada următoare taxa de mediu şi românii să nu fie păgubiţi. Va trebui să facem o plângere (...) şi să dăm în judecată compania pentru recuperarea taxei de mediu, dar aşteptăm să vedem şi planul de măsuri pe care o să ni-l prezinte Volkswagen",
a declarat Graţiela Gavrilescu, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Pentru a-i liniști pe proprietarii de autoturisme, dar şi pe potenţialii clienţi, grupul german le-a pus la dispoziţie o aplicație. Aceasta le permite să afle dacă dacă deţin sau nu una din maşinile care au softul ce trişează testul de poluare.

Reprezentanții RAR au precizat că vor veni cu lămuri în ceea ce privește eliberarea cărților de identitate pentru unele autovehicule Volkswagen.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves