Sari la conținut

Mere date gratuit. Oferta aparţine unui pomicultor, nemulţumit de preţurile primite

Viorel Chereji şi soţia lui au o experienţă de 30 de ani în pomicultură. După 1990 au amenajat prima livadă particulară din Bihor, în satul Viişoara. Ani la rând, întreaga producţie era livrată fabricii de sucuri de la Carei. După falimentul acesteia, cei doi soţi au încheiat o înţelegere cu o firmă din Ungaria. Totul a fost în regulă până în acest an, când partenerul maghiar le-a făcut o oferă de neacceptat.

"- Vă dăm 16 din care 6 bani e transportul pe care îl suportaţi dumneavostră!
- Rămâneţi cu...?
- 10 bani!
- În condiţiile astea nu pot plăti recoltatul!", povesteşte Nataşa Chereji, proprietara livezii din Viişoara.

Oferta a venit în condiţiile în care, de pe cele 11 hectare ale livezii, pomicultorii au recoltat peste 200 de tone de mere. Pentru acestea ar fi primit 20 de mii de lei.

"Am înţeles că sunt şi probleme cu embargoul rusesc, dar ni s-a oferit un preţ care nu acoperă nici recoltatul", explică Viorel Chereji, proprietarul livezii din Viişoara.

Ca să nu aibă pierderi, producătorii trebuie să obţină un preţ de 50 de bani pe kilogram pentru merele destinate procesării şi de un leu pentru cele de consum.
Aşa că, în loc să se bucure de profit, pomicultorii din Viişoara sunt acum la un pas de faliment.

Ca să nu arunce merele, au decis să le ofere gratuit tuturor spitalelor sau fundaţiilor care îngrijesc persoane bolnave sau abandonate. Singura condiţie este ca doritorii să asigure transportul.

"În acestă etapă ne-am gândit să ne adresăm aşezămintelor sociale, măcar să facem un act caritabil decât să le vindem în pierdere", a precizat Viorel Chereji.

Pentru a evita astfel de situaţii, specialiştii îi sfătuiesc pe pomicultori să îşi cumpere instalaţii pentru producerea sucurilor naturale.

"Cel mai uşor ar fi prin asociere, că instalaţiile sunt foarte scumpe. Se pot achiziţiona de fermieri mai mari. Totuşi, asocierea ar fi soluţia", susţine Virgil Itu, angajat al Direcţiei Agricole Bihor.

Statisticile oficiale indică faptul că înainte de 1989 în Bihor erau peste 6 mii de hectare de livezi. În prezent, nu mai există decât cel mult 250 de hectare cultivate cu pomi fructiferi.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Rezmuves Robert
Editor web: Adrian Laboş